• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cavendish: "De Gentse Zesdaagse is de Tour de France van de piste"

  Mark Cavendish en Iljo Keisse.

  Mark Cavendish (34) is al enkele dagen in het land: de Brit is erg gemotiveerd om er iets van te maken met Iljo Keisse op de Zesdaagse in Gent. "We zijn hier niet om gewoon mee te rijden", voorspelt de Brit.

  "Ik rijd hier met de koning"

  Bij een interview met Mark Cavendish is het altijd een beetje afwachten hoe de gemoedstoestand van de Brit is, maar Cavendish oogde zaterdag ontspannen en scherp voor de Gentse Zesdaagse, die dinsdagavond begint. "Cav" kwam donderdagavond al in Gent aan.

   

  "Het is altijd speciaal om naar het Kuipke af te zakken", vertelt hij aan Sporza. "Dit is de Tour de France van de piste. En ik rijd hier met de koning", zegt de partner van Iljo Keisse.

   

  "Mijn vorm is vrij goed, denk ik. Ik ben blij met waar ik sta. Ik heb hier voor getraind, maar Gent is natuurlijk een andere piste, eentje van 166 meter. Daarom ben ik vroeger naar hier gekomen om hier nog zoveel mogelijk te trainen."

   

  "Je moet professioneel zijn", zegt de Brit. "De eerste twee nachten moet je als renner ook wennen. Vooral aan die mentale vermoeidheid en stress, die je meer afmatten dan je benen."

   

  "Maar Gent laat je niet schieten, zeker als je met Keisse mag rijden. Normaal heb ik een pauze nodig na een lang seizoen, maar nu heb ik zelfs de Tour niet gereden."

  Ik heb hier voor getraind, maar Gent is natuurlijk een andere piste, eentje van 166 meter. Daarom ben ik vroeger naar hier gekomen om hier nog zoveel mogelijk te trainen.

  Mark Cavendish

  "Er zijn dit jaar echt veel goeie koppels"

  In 2014 werd Mark Cavendish, toen in mindere vorm, tweede met Iljo Keisse in Gent. Tijd voor revanche? "Ik had die vraag voorspeld", pareerde Cav richting onze reporter met de glimlach. "Daar houden jullie van, hé? Wat houd ik toch van België!"

   

  "Natuurlijk willen we winnen, anders sta je hier niet. Maar er zijn hier heel veel sterke combinaties. Normaal heb je enkele kandidaten, maar nu zijn er echt veel goeie koppels."

   

  "Het zal een hevig gevecht worden. Dat maakt het niet makkelijker, maar we zijn hier niet gewoon om mee te rijden."

  Keisse: "Afwachten of onze oude knoken het 6 dagen volhouden"

  Keisse won de zesdaagse van Gent in 2005, 2007, 2008, 2010, 2012, 2015 en 2018. "Mark en ik starten met slechts één doel: winnen. Daar gaan we vol voor", zegt Keisse. "Het is wel nog afwachten hoe sterk we staan als koppel. Aan motivatie ontbreekt het ons zeker niet, maar wij zijn niet meer van de jongsten als je de rest van het deelnemersveld bekijkt."

   

  "Of onze oude knoken het zes dagen gaan volhouden, weet ik ook niet. Ikzelf kwam tijdens Parijs-Roubaix zwaar ten val. Afwachten of mijn elleboog en schouder niet gaan opspelen. Mark heeft de Zesdaagse van Londen al achter de rug maar dat kan je niet vergelijken met Gent. Op de kleine piste van 't Kuipke kan je geen groot verzet draaien, het programma is ook compleet anders. In Gent kom je aan 120 kilometer koers op een avond, in Londen aan de helft."