Hockeybond blijft achter bondscoach Red Panthers staan

  Niels Thijssen blijft aan als bondscoach van de nationale hockeyvrouwen.

  Niels Thijssen overleeft de uitschakeling in de kwalificaties voor de Olympische Spelen. De Nederlander greep met de Red Panthers naast een ticket voor Tokio, maar hij behoudt wel het vertrouwen van de bond.

  "Geen overhaaste beslissing"

  De Belgische hockeyvrouwen zullen er ook volgende jaar niet bij zijn op de Olympische Spelen. Na een mislukte campagne voor Rio 2016 liep het onlangs ook mis voor Tokio 2020

   

  Na de pijnlijke uitschakeling kwam bondscoach Niels Thijssen onder druk te staan, maar de bond gaat toch door met hem en zijn staf. "We gaan geen oververhaaste beslissingen nemen", klinkt het bij de Koninklijke Belgische Hockeybond KBHB. "We blijven in de samenwerking voort, maar zullen wel voortdurend evalueren."

   

  Thijssen en zijn team liggen nog onder contract tot de volgende zomer. In plaats van de Olympische Spelen moeten ze nu de voorrondes voor het WK van 2022 in Spanje en Nederland voorbereiden. Een haalbare kaart, want op een wereldkampioenschap komen 16 teams in actie, op de Spelen maar 12.

   

  Voor het EK van 2021 in Nederland heeft België zich al geplaatst.

  We zetten de samenwerking voort, maar zullen die wel voortdurend evalueren.

  KBHB

  Met een jonger team?

  "De vraag is nu of de oudere speelsters blijven of afhaken", geeft onze hockeycommentator Eddy Demarez mee. "Het is in elk geval de bedoeling jongeren ervaring te laten opdoen in de pro league, de jaarlijkse topcompetitie met 9 landen, om ze klaar te stomen voor de Spelen van Parijs in 2024."

   

  "Er moet zeker ook flink aan het mentale aspect gewerkt worden, want daar ligt een probleem", weet Demarez. "Als ze hun niveau halen, zijn de Red Panthers top 8 waard. Alleen op de cruciale momenten zoals tegen China - matchen met veel druk - komen onze hockeyvrouwen in de problemen."

   

  "Tot slot kan er ook nog vooruitgang geboekt worden op vlak van topsportmentaliteit want die is niet bij alle speelsters voldoende aanwezig."

  De jonge aanvalster Ambre Ballenghien (18) is een wissel op de toekomst.