De Red Lions winnen de Nationale Trofee voor Sportverdienste

  De nationale hockeymannen krijgen dit jaar de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Een jury van (oud-)sportkampioenen reikt de trofee elk jaar uit aan een verdienstelijke Belgische sporter of sportploeg.

  De Red Lions werden in augustus in eigen land Europees kampioen. Eind 2018 hadden ze - ook al voor het eerst - de wereldtitel veroverd.

   

  Op de erelijst volgen de Red Lions Nina Derwael op. De turnster verlengde dit jaar haar wereldtitel op de brug met ongelijke leggers, maar kwam ditmaal niet in aanmerking voor de prijs aangezien je de Trofee voor Sportverdienste maar één keer in je carrière kunt winnen.

   

  Voor de nationale hockeyploeg is het wél al de tweede keer dat ze de Trofee krijgt. De eerste keer was in 1959. Het reglement staat dat toe, omdat het om twee verschillende generaties gaat in een ploegsport. 

  Briels: "Geeft nog meer zin om prijs te pakken in Tokio"

  "Dat is heel fijn nieuws", reageerde Thomas Briels bij Sporza, al wist hij niet meteen wat de Nationale Trofee voor Sportverdienste precies was. "We kunnen dit maar een keer winnen? Daar had ik geen idee van. Ik wist niet eens dat we genomineerd waren. Volgen we Nina Derwael op? Dat is een eer."

   

  "De ploeg zal er heel blij mee zijn. We hebben een ongelooflijk jaar achter de rug. Eerst hebben we het WK gewonnen en een paar maanden later zijn we Europees kampioen in eigen land geworden. Veel beter kan je het niet doen, eigenlijk. Ik denk dat we best trots mogen zijn op onszelf."

   

  "Een trofee is leuk. Zo besef je dat ook andere mensen appreciëren wat je allemaal opoffert voor de sport. Het geeft alleen maar meer zin om ook nog een prijs te pakken op de Spelen in Tokio."