Draaien en keren in Silvelle: "Het is een EK met meer dan 100 bochten"

  Dit weekend worden de Europese titels in het veldrijden uitgedeeld. Het crosscircus verhuist daarvoor naar Silvelle in Italië. Wat mogen we daar verwachten? "Draaien en keren. Ik zou het parcours een beetje vergelijken met Ruddervoorde", vertelt Michel Wuyts.

  Dit parcours krijgen de crossers voor de wielen geschoven

  "Een typisch Italiaanse cross met draaien, wentelen, keren, ..."

  Het grote vraagteken voor het EK dit weekend is het parcours in Italië. "Silvelle heeft een traditie in de cross", herinnert Michel Wuyts zich. "In de jaren 90 werd er vijf keer een Superprestige georganiseerd. De eerste in 1994 werd gewonnen door niemand minder dan Paul Herygers."

   

  "Silvelle ligt in de provincie Padua, daar is het allemaal vlak. Het parcours ligt in een industrierijke zone, vlakbij de fabriek van Selle Italia, het bekende zadelmerk. Zij organiseren dit EK en kozen voor een wei. Het stuk grond is niet te groot en dat tekent het parcours. Het is een typische Italiaanse cross, met een parcours dat afgezet werd door wapperende gele linten. Ik denk als je alles meetelt dat je aan 100 bochten komt. Het is wentelen, draaien, keren, ..."

   

  "Ik zou het vergelijken met Ruddervoorde, dat was al een goeie generale repetitie. Ook het weer zal in Italië een rol spelen, de wind en de regen. Het zou dit weekend droog blijven, maar als het regent, wordt het een drassige bedoening."

   

  "Er wordt ook op zaterdag al gereden, dan zijn er de kampioenschappen voor de masters. Zo kom je aan 10 of 11 crossen op een weekend. Ik hoop dus dat er een dubbel parcours is want anders wordt het helemaal de hel. Het is wel in het reglement vastgelegd dat 90 procent van het parcours berijdbaar moet zijn, laat ons hopen dat dat het geval is. Want als het te zompig is, zal er snel afscheiding komen. Anders kan het wel spannend worden."

  "Als Aerts zondag geen podium rijdt, moet hij zich vragen stellen"

  Wie moeten de Belgen op zo'n parcours naar voren schuiven? "De grote meneer, Mathieu van der Poel, doet mee, dus er is maar een topfavoriet. Hij heeft uitgerekend dat hij pas over een week of drie op zijn best zou zijn, maar in mijn ervaring is hij altijd bijzonder snel op zijn best."

   

  In Ruddervoorde was Laurens Sweeck de grootste uitdager van Van der Poel. "Er is een zandstrook, dus dat speelt in zijn voordeel. Toon Aerts? Zet de hemelsluizen voor hem maar open, hoe zompiger de wei, hoe beter. Het kan niet nat genoeg zijn. Als er gelopen moet worden, kan hij zeker een podiumplaats beogen. Eigenlijk moet hij daar altijd op mikken. Als hij zondag geen podium rijdt, moet hij zich vragen beginnen te stellen."

   

  En Eli Iserbyt? Zal hij klaar zijn om nu wel de strijd aan te gaan met Van der Poel? "Iserbyt moet uitgaan van zijn eigen kunnen. Hij moet rijden met zelfvertrouwen, al had hij dat misschien net iets te veel in Ruddervoorde. Hij koos daar voor de brutale aanpak en ging letterlijk in de weg van Van der Poel rijden. Hij had toen ook wel een mindere dag. Als hij nu verstandiger rijdt, kan hij hopelijk langer bij  Van der Poel blijven. Maar misschien spreek ik nu uit hoop."

  De grote meneer, Mathieu van der Poel, doet mee en dus is er maar een topfavoriet

  Michel Wuyts

  "Op een kampioenschap kan Cant altijd iets meer"

  Wat mogen we bij de vrouwen verwachten? "De Italiaanse vrouwen zullen hypergemotiveerd zijn. Denk maar aan Eva Lechner en Arzuffi. Dit is misschien wel hun belangrijkste doel van het seizoen. Ik denk dat ze de voorbije crossen al wat gas terugnamen met Silvelle in het achterhoofd. 

   

  "Bij de vrouwen speelt ook de vraag: Wie rijdt er bij de beloften en wie bij de profs? Zo zal Alvarado bij de beloften rijden terwijl zij toch ook bij de profs een van de favorieten geweest was." 

   

  "Als de jonge garde niet meedoet, dan komen Sanne Cant en ook Ellen Van Loy wel een paar plaatsen dichter. Ik sluit winst voor Cant niet uit. Dat kan. Haar opflakkering in Ruddervoorde biedt perspectieven. Bovendien kan ze altijd iets extra op kampioenschappen. Ze heeft al drie Europese titels dus de trui staat haar. Dat geeft een mentale boost. Een glibberig parcours is goed voor haar. Het wordt een strijd met Annemarie Worst."

  Beelden van het parcours

  Nog wat edities uit de oude doos van de cross in Silvelle