Rechter spreekt Vinokoerov en Kolobnev vrij over "verkochte" L-B-L

  Vinokoerov (l) won de klassieker in Luik in 2010 voor Kolobnev.

  Na 9 jaar is er eindelijk een uitspraak in de vermeende omkopingszaak tussen de oud-renners Aleksander Vinokoerov en Aleksander Kolobnev over de winst in Luik-Bastenaken-Luik van 2010. De rechter in Luik sprak de 2 renners volledig vrij wegens een gebrek aan bewijzen.

  Nog even terug in de tijd: Vinokoerov of Kolobnev zou in 2010 Luik-Bastenaken-Luik winnen, de twee waren samen op pad richting finish. In de slotkilometer laat de Kazak de Rus ter plekke. Wat later schreef een Zwitserse krant dat Vinokoerov kort na de koers 150.000 euro overschreef naar de rekening van Kolobnev. De procureur in Luik beet er zich in vast en maakte er een principezaak van. Niemand stelde zich immers als benadeelde partij.

   

   De procureur vroeg 6 maanden cel voor Vinokoerov, pas begin september werd er voor het eerst gepleit in de zaak. Een maand later is de uitspraak er: de correctionele rechter gaat voor een volledige vrijspraak. 

   

  Hij baseert zich op 3 gronden. Ten eerste leverde het bekijken van de tv-beelden niets op. Daaruit blijkt niet dat de koers zou verkocht zijn, er is niks abnormaals te zien. Ten tweede is het bewezen dat er e-mails van Vinokoerov gehackt zijn door een concurrent die in Vinokoerovs plaats manager van wielerteam Astana wou worden. Er zijn mails die de Kazak in diskrediet brengen, maar volgens Vinokoerov zijn die vervalst.

   

  Ten derde is er ook het financiële verkeer. Vinokoerov stak geld in een eerder opgestarte firma van Kolobnev (1x100.000 euro en 1x50.000 euro), maar dat was op basis van eerder gemaakte afspraken op zakelijk vlak.

  Bekijk nog eens de koersbeelden van 2010: