Wereld op zijn kop: racismeslachtoffer Balotelli aangeklaagd wegens laster?

  Mario Balotelli werd het slachtoffer van racisme in Verona.

  Het laatste woord over de zaak Verona-Balotelli is nog niet gezegd. Nadat de burgemeester van Verona eerder al ontkend had dat Mario Balotelli het slachtoffer geworden was van racisme willen enkele gemeenteraadsleden nu nog een stapje verder gaan en de Brescia-aanvaller aanklagen wegens laster.

  Mario Balotelli kreeg afgelopen weekend tijdens de wedstrijd Verona-Brescia oerwoudgeluiden te horen van de thuisfans. De spits van Brescia trapte uiteindelijk woedend een bal in de tribunes en dreigde het veld af te stappen.

   

  Dat Balotelli het slachtoffer was van racisme werd na afloop in alle toonaarden ontkend bij Verona. Coach Juric en voorzitter Setti beweerden stellig dat er niks te horen was, ook al spraken de beelden voor zich. Ook burgemeester Federico Sboarina deed zijn duit in het zakje: "Ik heb geen racisme opgemerkt in het stadion. Onze stad wordt te schande gemaakt."

   

  Dat gevoel leefde blijkbaar ook bij enkele gemeenteraadsleden die een motie hebben ingediend om Mario Balotelli aan te klagen wegens laster. Het kwintet wil "juridische stappen ondernemen tegen de speler en tegen iedereen die de stad Verona onterecht aanvalt met lasterlijke verklaringen", klinkt het.

  Leider van de Ultra's krijgt stadionverbod

  Enkele dagen na de feiten lijkt Hellas Verona wel wat tot inkeer gekomen. De club heeft immers de leider van de Ultra's - de harde kern van supporters - geschorst tot 2030. Luca Castellini had zich na de wedstrijd racistisch uitgelaten over Balotelli: "Hij heeft een Italiaans paspoort, maar zal nooit een echte Italiaan zijn", luidde Castellini's betoog.

   

  "Wij hebben ook een zwarte in onze ploeg en toen hij scoorde, applaudiseerde heel de stad voor hem. Balotelli is een clown en heeft alles alleen in zijn hoofd gehoord."

   

  Zijn racistische uitlatingen komen hem nu duur te staan, want Castellini is tot 2030 niet meer welkom bij Hellas. "Zijn commentaar staat haaks op de ethische waarden en de principes van deze club", klinkt het.

   

  Hellas Verona kreeg vandaag toch een straf van de Italiaanse voetbalbond. Het moet voor zijn volgende thuiswedstrijd een deel van het stadion sluiten, goed voor 3.500 zitjes. Het stadion biedt in totaal plaats aan 30.000 mensen.

  Beelden van het incident met Balotelli: