Karel Fraeye: "Gestaakte OHL-Union levert alleen verliezers op"

  Scheidsrechter Jordy Vermeire paste het reglement toe, omdat het licht herhaaldelijk uitviel in Leuven.

  Zoals het in de Proximus League altijd al geweest: spanning tot op het eind. Want volgende vrijdag op de laatste speeldag van de eerste periode pas wordt de eerste finalist van de promotiewedstrijden bepaald. Helaas lijkt de intussen beruchte wedstrijd OHL-Union stokken in de wielen te gaan steken. Onze wekelijkse analist Karel Fraeye vreest competitievervalsing.

  De wedstrijd werd zoals bekend vroegtijdig afgefloten, nadat een aantal lichtmasten herhaaldelijk uitgevallen was en niet meer voldeed aan de voorgeschreven eisen. Puur volgens het reglement, en zo hoort dat ook gewoon bij topsport, de enige juiste beslissing mogelijk. Een beslissing echter die uiteindelijk alleen maar verliezers oplevert en de competitie op zijn kop zet…

   

  Maar bij topsport zouden ook altijd snelle beslissingen en een autoriteit die aanvaard wordt moeten horen. In Spanje bijvoorbeeld worden zelfs in het amateurvoetbal beslissingen genomen binnen de 3 werkdagen.  Alle argumenten en documenten dienen binnen de 48 uren te worden voorgelegd, geen beroep mogelijk. Duidelijkheid dus, op korte termijn.

   

  Want: de wedstrijd op de slotspeeldag tussen Virton en OH Leuven, die sowieso beslissend is voor de periode, hoort eigenlijk gewoon niet gespeeld te worden zonder dat er een definitieve uitspraak is over de uitslag van OH Leuven tegen Union.  Ik zie het zelfs als pure competitievervalsing als dat wel het geval zou zijn.

  "De wetenschap van de uitslag Leuven-Union is cruciaal voor Virton en OHL"

  Virton werkte zijn 13 wedstrijden af, klokt af op 27 punten en een indrukwekkend 26-9-doelsaldo. De forfaitnederlaag tegen Roeselare hebben ze niet eens nodig om toch de best scorende ploeg te zijn én het minste aantal tegengoals voor te leggen.

   

  Slechts 9 tegentreffers in die 13 partijen: dat betekent dat Virton echt wel een blok kan neerzetten, een resultaat kan spelen én gewoon een waardige periodekampioen zou kunnen zijn.

   

  Net zoals OH Leuven uiteraard, dat met gelijkaardige statistieken kan uitpakken en met veruit de beste kern van de reeks absoluut de periodetitel ook zou verdienen. Ook voor hen is duidelijkheid vóór aanvang van de wedstrijd in Virton belangrijk.

   

  Ook al moet je in voetbal altijd voor de winst gaan en klopt het dat de winnaar van Virton-OH Leuven zich sowieso periodekampioen kan noemen: de wetenschap van de uitslag Leuven–Union is gewoon bepalend en cruciaal.

   

  Wint Leuven die wedstrijd, dan is Virton verplicht om hun onderlinge duel te winnen om alsnog de periodewinst te pakken. Dat heeft een enorme impact op het gameplan van de Luxemburgers: dan zal het op bepaalde momenten risico’s moeten gaan nemen en noodgedwongen ruimte aan Leuven laten, wat het op zijn kleine thuisterrein uiteraard liever niet doet, want laat OHL nu net erg sterk zijn in het uitbuiten van die ruimte met hun snelle omschakelingen.

   

  Kan Leuven de 3 punten tegen Union echter niet pakken, dan wordt het voor Virton een heel ander verhaal. Dan kunnen ze het initiatief helemaal bij de Leuvenaars leggen, hun geliefkoosde stevige blok spelen en zonder grote risico’s toch zelf proberen een doelpunt te scoren. Met slechts 9 tegentreffers uit 13 partijen wordt het voor Leuven verre van evident om daar te gaan winnen.

   

  Dan zal het Leuven zijn dat verplicht wordt de 3 punten te pakken. Het zijn dus zowel voor OHL als voor Virton bepalende elementen in de voorbereiding en de aanpak van hun duel.

  Zowel Virton als OHL zou een verdiende periodekampioen zijn. Het is voor allebei belangrijk dat er duidelijkheid is vóór aanvang van Virton-OHL van vrijdag.

  Bij herspelen van OHL-Union is er eigenlijk al sprake competitievervalsing

  Wordt de wedstrijd Leuven–Union hetzij gedeeltelijk, hetzij helemaal opnieuw gespeeld, ook dan is er in die situatie eigenlijk sprake van competitievervalsing: Union is door de winst van Virton in Lokeren namelijk uitgeschakeld voor periodewinst (*).

   

  Een uitschakeling die ze op vrijdagavond, toen ze gewoonweg de betere van OHL waren, nog niet hadden. In die zin zou het herspelen van de wedstrijd zowaar in het voordeel van de Leuvenaars uitdraaien, aangezien het voor Union ineens een wedstrijd zonder inzet wordt: Union was vrijdagavond namelijk gewoon de betere van OHL, dat nauwelijks een gevaarlijke aanval in mekaar had kunnen boksen. Het spelbeeld was vol in het voordeel van de Brusselaars.

   

  (*) Union komt namelijk maximaal op 28 punten, als ze zouden winnen van OH Leuven en ook op de slotspeeldag thuis tegen Westerlo. Maar ze kunnen nooit meer én Leuven én Virton inhalen wegens te weinig –maximaal 8- gewonnen matchen.

  Karel Fraeye