"Kovac kon Bayern München geen glans meer geven"

  Zaterdag kreeg Niko Kovac een 5-1 om de oren in Frankfurt. De druppel.

  Jacques Sys schetst het ontslag van Niko Kovac bij Bayern München. "Eigenlijk hebben ze nooit een vakman in hem gezien", weet de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en kenner van het Duitse voetbal. "Ze verweten hem een gebrek aan tactiek en een gebrek aan communicatie."

  Bayern München verkeert niet in crisis, het team speelt nog mee op 3 vlakken, en toch nam het bestuur afscheid van coach Niko Kovac.

   

  "De 5-1-nederlaag zaterdag in Frankfurt was de druppel die de emmer deed overlopen", vertelt Jacques Sys, die 3 redenen ziet voor het ontslag.

  1) Gebrek aan tactiek

  Jacques Sys: "Enkele maanden geleden stond Niko Kovac te pronken met de kampioenenschaal en de Beker van Duitsland. Slecht heeft de voormalige middenvelder dus zeker niet gepresteerd, maar je kreeg nooit de indruk dat hij wist welke lijn hij met zijn team wilde bewandelen en welke meerwaarde hij gaf."

   

  "Dat manco heeft zeker bijgedragen aan zijn ontslag. Het bestuur én de spelers verweten hem een verkeerde tactiek of een gebrek eraan."

  Je kreeg nooit de indruk dat Kovac wist welke lijn hij met zijn team wilde bewandelen.

  Jacques Sys

  2) Gebrek aan dominantie

  Sys :"Voorzitter Uli Hoeness had zijn nek uitgestoken voor Kovac, maar eigenlijk hebben ze in München nooit echt een vakman in Kovac gezien." 

   

  "Onder de coach is Bayern een ploeg vol raadsels geworden. Achterin wankelt het zonder de geblesseerde steunpilaren Süle en Hernandez. En het middenveld levert te weinig aan, Coutinho presteert voorlopig onder zijn niveau."

   

  "Voorin kon Kovac wel rekenen op doelpuntenmachine Lewandowski. De Pool verdoezelde enigszins de problemen bij de Rekordmeister, want Kovac kreeg het verwijt dat hij te veel aan de verdediging werkte en te weinig aan de aanval."

   

  "Bayern zag in Kovac niet langer de man die de club weer glans zou geven. Het voetbal was steriel geworden. Dat is te weinig in München."

  "Robert Lewandowski verdoezelde enigszins de problemen bij Bayern."

  3) Slechte communicator

  "Kovac begon ook ongelukkige dingen uit te kramen", gaat Sys voort. "Het publiek van Eintracht Frankfurt noemde hij het beste van de Bundesliga en Thomas Müller noemde hij een Notnagel, iemand die je alleen van de bank haalt in uiterste nood."

   

  "Door die uitspraken verloor hij de controle over de ploeg en over zichzelf. Ook dat heeft tot de breuk geleid."

   

  "Helemaal ongelijk kan ik hem niet geven", geeft Sys mee. "Müller is niet voor niets international af, net als Boateng. Zij halen hun topniveau niet meer."

  "Zijn opvolger? Toch niet Heynckes?"

  "Bayern zal snel werk maken van een opvolger", weet Bundesligaspecialist Jacques Sys. "Jupp Heynckes zie ik alleszins niet meer opdraven. Als ze de zeventiger nog een keer laten depanneren, maak je geen sterke indruk, vind ik."

   

  "Ik hoor de namen Allegri, Ten Hag en Mourinho. Die laatste vind ik lachwekkend, omdat hij absoluut niet bij de clubfilosofie past. Ten Hag begrijp ik wel, omdat hij nog de tweede ploeg van Bayern gecoacht heeft, maar de Nederlander doet het nu goed bij Ajax."

   

  "Ik ben benieuwd bij wie ze uitkomen. Het zal in ieder geval een sterke persoonlijkheid moeten zijn, iemand die weer een geheel kan maken van de groep."

  Twee Bayern-legendes bij mekaar: Jupp Heynckes en Jean-Marie Pfaff.

  Woensdag gaat Bayern München tegen Olympiakos op zoek naar een 12 op 12 in de Champions League. Assistent-coach Hansi Flick zal de ploeg opstellen.