VIDEO: Ilaimaharitra racistisch bejegend, KVM veroordeelt discriminatie

  Marco Ilaimaharitra kreeg geel, toen hij reageerde op racistische gebaren en opmerkingen uit de KVM-tribune.

  De wedstrijd KV Mechelen-Charleroi kreeg nog een vervelend staartje voor bezoeker Marco Ilaimaharitra. De Franse voetballer met Malagassische roots reageerde zich na de match af op racisme aan zijn adres vanuit de tribune. De bevoegde instanties zoeken één supporter die "Sale nègre" zou geroepen hebben. KV Mechelen veroordeelt elke vorm van racisme.

  Het was een vreemd moment na de sportief verlopen match. Plots werd er getrokken en geduwd tussen spelers en stafleden, Ilaimaharitra kreeg geel van ref Lardot, ook de coaches Vrancken en Belhocine, die uitgebreid met ref Lardot babbelde, mengden zich ertussen. Charleroi-secretaris Pierre Yves Hendrickx gaf na de match uitleg: "Marco was tijdens de match het slachtoffer van racistische gezangen en kreten."

   

  "Hij sprak er de ref op aan, maar die had niks gehoord. De wedstrijdverantwoordelijke zette zich voor de bewuste tribune om te luisteren. Na het laatste fluitsignaal hoorde Marco weer iets. Dat zette hem aan tot enkele gebaren, waarvoor hij geel kreeg. Marco was heel geëmotioneerd. Dat is normaal. Dit hoort niet bij het voetbal."

   

  Op op de beelden hieronder geeft Ilaimaharitra aan dat hij verwensingen én nazigroeten naar zijn hoofd kreeg geslingerd.

  Bekijk de uitgebreide beelden van het incident na de match:

  Club én Supportersorgaan keuren elke vorm van discriminatie af

  KV Mechelen heeft vanochtend op zijn website gereageerd met een statement tegen racisme. "Speler Marco Ilaimaharitra meldde bij scheidsrechter Lardot dat hij een racistische opmerking of gebaar gekregen heeft van een supporter in de thuisvakken", opent het persbericht op de clubwebsite.

   

  Die man zou verschillende keren "Sale nègre" (vuile zwarte) geroepen hebben, de bevoegde instanties proberen hem te identificeren.

   

  "KV Mechelen veroordeelt elke vorm van racisme en discriminatie en wacht het onderzoek van de bevoegde instanties af. De scheidsrechter en de matchverantwoordelijke van de KBVB hebben immers meteen na de eerste melding van de speler acties ondernomen en maken hun verslag eerstdaags over."

   

  "Onze familieclub verbindt supporters en spelers van welke achtergrond dan ook. Onze jeugdwerking is daar een mooi voorbeeld van. En daar zijn we trots op."

   

  "Ook het Supportersorgaan van Malinwa keurt elke vorm van discriminatie af: “We roepen onze supporters – die alom worden geprezen als een van de beste supporterskernen van België - op om dit gedrag van enkelingen niet te tolereren”, zo zegt Gert Van Dyck, voorzitter van het Supportersorgaan."

   

  “Spreek hen erop aan of meld het aan de club. Het is jammer dat een erg sterke en sfeervolle wedstrijd tussen twee zeer goede ploegen op deze manier in het nieuws moet komen.”

  We roepen onze supporters – die alom worden geprezen als een van de beste supporterskernen van België - op om dit gedrag van enkelingen niet te tolereren.

  Gert Van Dyck, voorzitter Supportersorgaan

  Pro League: "Racisme heeft geen plaats in onze stadions en onze velden"

  Ook de Pro League veroordeelt het incident. "De strijd tegen discriminerende spreekkoren is de verantwoordelijkheid van iedereen: supporters, Pro League, clubs, KBVB en alle bevoegde instanties. De Pro League wil zijn volle steun betuigen aan zowel Marco Ilaimaharitra als aan Sporting Charleroi. Racistische uitlatingen hebben geen plaats in onze stadions en rond onze velden", reageerde CEO Pierre François maandag in een persbericht.