Belgische basketbalconnectie in Bamberg: "Ben hier weer een nobody"

  Roel Moors en Paris Lee

  De Duitse basketbalclub Bamberg is sinds kort behoorlijk Belgisch getint. De club winkelde tijdens de zomer gretig bij de Antwerp Giants en lijfde onlangs ook Belgian Lion Retin Obasohan in. Sportweekend trok naar Duitsland om er de sfeer op te snuiven.

  Moors: "Hier ben ik weer een nobody"

  Bamberg, 9-voudig kampioen van Duitsland, plukte na het successeizoen van de Antwerp Giants 4 belangrijke pionnen weg uit de Lotto Arena: sportief manager Leo De Rycke, coach Roel Moors, assistent-coach Thomas Crab en spelverdeler Paris Lee. "Voor mij was dat een geen makkelijke beslissing", vertelt Roel Moors.

   

  "Ik heb een emotionele band met de Giants en ik ben hier ook alleen, zonder mijn gezin. Dat is heel moeilijk. Maar ik wilde graag eens werken in een grotere competitie en een kans zoals deze zou ik misschien nooit meer krijgen. Dat heeft eigenlijk de doorslag gegeven in mijn beslissing."

  De zalen zitten hier vol en er is veel meer sfeer, maar als coach ben ik niet anders dan in België.

  Roel Moors

  Bij Bamberg is Moors in een andere wereld terechtgekomen. "De club is veel groter dan de Antwerp Giants en heeft veel meer mensen in dienst. Ik was gewoon van veel zelf te doen op de training, nu zijn er verschillende specialisten op de training aanwezig om de spelers individueel te begeleiden. Dat was toch wel wennen", bekent Moors.

   

  "Ook qua beleving was het aanpassen. De zalen zitten hier vol en er is veel meer sfeer. Als coach ben ik niet anders dan in België, al ben ik hier wel uit mijn comfortzone gestapt. In Duitsland ben ik een "nobody" en moet ik alles weer opbouwen. Dat is nog wat zoeken. Maar mijn filosofie is hetzelfde gebleven en ik heb het gevoel dat ik aanvaard word."

   

  "Het budget van Bamberg is zo'n 4x groter dan dat van de Antwerp Giants, maar wel gehalveerd in vergelijking met vorig seizoen. De dure sterren brachten toen niet wat ze moesten brengen en nu wil de club meer inzetten op jongeren en iets opbouwen. Ik denk dat onze doelstellingen realistisch zijn. Met Bayern München en Alba Berlijn kunnen we nog niet concurreren, maar we willen hen dit seizoen wel al kietelen."

  Lee: "Moors is slimste coach met wie ik al werkte"

  Paris Lee maakte twee jaar het mooie weer bij de Antwerp Giants en volgde Roel Moors naar Bamberg. De Amerikaan is dolblij dat hij weer met Moors kan samenwerken. "Ik stond heel dicht bij Athene, maar toen ik hoorde dat Roel naar Bamberg ging, heb ik tegen mijn manager gezegd dat hij er alles aan moest doen zodat ik ook naar hier kon komen", verklapt Lee.

   

  "Roel Moors is misschien wel de slimste coach met wie ik al gewerkt heb. Hij ziet dingen die ik niet zie tot hij ze me toont. Ik leer nog altijd heel veel van hem. Hij maakt het makkelijker voor mij en geeft veel om mij, ook naast het veld. Voor hem doe ik nog harder mijn best."

   

  "Het niveau in Duitsland ligt wel hoger. In het begin zat ik niet zo lekker in mijn vel, maar ik heb veel gesproken met mijn Giants-ploegmaat Dennis Donkor en hij heeft me geholpen om mijn twijfels weg te nemen. Nu ben ik meer op mijn gemak. Ik wil hier stap voor stap blijven groeien en hopelijk kan ik me in de toekomst in de kijker spelen van nog grotere teams."

  Obasohan: "Snel beslist toen ze me belden"

  Twee weken geleden werd de Belgische connectie in Bamberg nog wat sterker met de komst van Belgian Lion Retin Obasohan. "Die Antwerpse connectie heeft zeker meegespeeld. Ik ben een trotse Antwerpenaar en ik ken Roel Moors al jaren. Toen Bamberg me belde, was mijn beslissing snel gemaakt", glimlacht Obasohan, die vorig seizoen in de G-League speelde bij de satellietclub van NBA-team Phoenix Suns.

   

  "De NBA blijft een droom voor mij en naarmate ik de volgende stappen neem, zullen we zien welke deuren zich openen. Er leiden verschillende wegen naar de NBA, maar op dit moment is Bamberg de beste keuze voor mijn carrière."

   

  "Deze stad leeft basketbal en de fans zijn heel gepassioneerd. Dat voel je ook op het veld en tilt je als speler naar een hoger niveau. Ik geloof dat we hier mooie resultaten kunnen neerzetten. Als we kunnen blijven groeien, kan het interessant worden op het einde van het seizoen."

  De Rycke: "Ik voel hier veel respect"

  Sportief manager Leo De Rycke was de eerste die de Antwerp Giants ruilde voor Bamberg. "Toen ze me de eerste keer contacteerden, dacht ik dat het een grap was. Ik heb de boot lang afgehouden, maar na de Final 4 in de Champions League hebben we toch gepraat en was het rap geregeld", zegt De Rycke.

   

  "Het klopt dat het budget hier veel groter is, maar je moet ook spelers van een ander niveau zoeken. We zijn iets aan het opbouwen en dat vergt tijd, maar ik denk dat we op schema zitten."

   

  "De Belgische connectie? Het is aangenaam met zijn drieën hier, maar je moet mensen ook hun eigenheid laten behouden. We willen een mix creëren van hoe het bij Antwerp was en wat er hier is. Ik heb een goed contact met de fans en er is veel respect. Ik voel me thuis hier en mijn gezin ook. Dat is het belangrijkste."

  Bekijk de reportage van Sportweekend: