Broers Marquez stelen show in Maleisië: Alex wint WK, Marc van 11 naar 2 in 1e ronde

  De Spaanse motorhelden Marc en Alex Marquez hebben nog eens hun kunnen getoond in de GP van Maleisië, de 18e en voorlaatste van het WK-seizoen voor snelheidsmotoren. Alex (23) had genoeg aan een tweede plaats om de wereldtitel in de Moto2 te veroveren. Marc (26), al zeker van de MotoGP-titel, eindigde eveneens 2e na een onwaarschijnlijke inhaalrace.

  De jongste Marquez, die op een Kalex rijdt, moest op het circuit van Sepang alleen de Zuid-Afrikaan Brad Binder (KTM) laten voorgaan. Hij telt 28 punten voorsprong in de Moto2-stand en kan bij de slotmanche in Valencia op 17 november niet meer bijgehaald worden.

   

  Voor Alex Marquez is het de tweede wereldtitel na die in de Moto3 in 2014. Zijn illustere broer, al goed voor zes MotoGP-titels, juichte langs de zijlijn toen zijn broer zekerheid verwierf over de titel. Alex Marquez stond 10 keer op het podium in 2019, waarvan 5 keer op de hoogste trede. "Dit is een droom die uitkomt", pufte een uitgeputte wereldkampioen. Hij droeg zijn race ook op aan de Indonesiër Afridza Munandar, die gisteren overleed bij een wedstrijd om de Asia Talent Cup in Sepang.

  MotoGP: Vinales wint, Marquez van 11 naar 2 in 1e ronde

  Maverick Vinales (Yamaha) heeft zijn revanche op Marc Marquez (Honda) te pakken. Vorige week in Australië moest Vinales in de slotronde Marquez nog laten voorgaan, waarna hij nog eens ten val kwam.

   

  Vinales stopte de zegereeks van 5 GP's op een rij van Marquez, die al een tijd zeker is van de MotoGP-titel. Vertrokken vanaf de 2e plaats op de startgrid snelde hij meteen naar de leiding om met meer dan 3 seconden voorsprong Marquez en Andrea Dovizioso af te houden.

   

  Marquez leverde wel een huzarenstukje af. Hij kwam gisteren ten val en kon maar vanaf de 11e plaats vertrekken. Maar in een geweldige openingsronde snelde hij van de 11e naar de 2e plaats. De 100.000 toeschouwers in Maleisië smulden ervan.

   

  Marquez stapte voor de 17e keer (op 18 races) het podium op in 2019. Dat deed geen piloot de Spanjaard voor. Met 395 punten verbetert de wereldkampioen ook het recordaantal punten in 1 seizoen van zijn landgenoot Jorge Lorenzo in 2010. Die haalde er 383. En Marquez heeft met Valencia nog een race achter de hand.

   

  Stand Moto GP
    rijder motor punten
  1. Fabio Quartararo (Fra) Yamaha 118
  2. Johann Zarco (Fra) Ducati 101
  3. Jack Miller (Aus) Ducati 90
  4. Francesco Bagnaia (Ita) Ducati 88
  5. Joan Mir (Spa) Suzuki 76
  6. Maverick Vinales (Spa) Yamaha 64
  Kalender Moto GP
  datum grand prix winnaar 2021 winnaar 2020
  28 maart GP van Qatar Vinales -
  4 april GP van Doha Quartararo -
  18 april GP van Portugal Quartararo -
  2 mei GP van Spanje Miller Quartararo
  16 mei GP van Frankrijk Miller Petrucci
  30 mei GP van Italië Quartararo -
  6 juni GP van Catalonië Oliveira Quartararo
  20 juni  GP van Duitsland   -
  27 juni GP van Nederland   -
  8 augustus GP van Stiermarken (Oos)    
  15 augustus GP van Oostenrijk   Dovizioso
  29 augustus GP van Groot-Brittannië   -
  12 september GP van Aragon   Rins
  19 september GP van San Marino   Morbidelli
  3 oktober GP van Japan   -
  10 oktober GP van Thailand   -
  24 oktober GP van Australië   -
  31 oktober GP van Maleisië   -
  14 november GP van Valencia   Morbidelli