Sterckx: "Jonge kerels bij Anderlecht hebben toch stappen gezet"

  Club Brugge en Standard werden de winnaars van de midweekspeeldag, want concurrenten als Genk, Antwerp, Anderlecht en Gent speelden (onderling) gelijk. Wat onthoudt voetbalcommentator Bert Sterckx van de 13e speeldag?

  Anderlecht-Gent was een spektakelmatch. Er zaten nog wel wat onvolkomenheden in het spel, maar het was wel boeiend.

   

  Met het oog op Play-off I doen de Brusselaars uiteraard weer een slechte zaak, maar als je ziet wie er allemaal niet bij was (Kompany, Sandler, Nasri, Chadli, Trebel,...) en je ziet met welke jeugdige spelers ze speelden, dan hoeft het eindoordeel na gisteren niet per se negatief te zijn.

   

  De jonge kerels hebben de voorbije weken in moeilijke omstandigheden stappen gezet. Ze staan er meer en meer. Ze verstoppen zich niet. Ze staken gisteren hun nek meer uit dan de meer ervaren mannen op het veld.

   

  Lang niet elke dribbel van Saelemaekers lukt, maar hij laat zijn hoofd wel niet hangen. Lang niet elke voorzet van Verschaeren is goed, maar zijn talent is onmiskenbaar. Kana laat Depoitre lopen bij de 1-1, maar hij stond ook vaak goed. De angstige reeënoogjes zijn verdwenen.

   

  Het gaat dus in stijgende lijn bij Anderlecht, maar of ze daarmee ook Play-off I halen...? Daar zet ik een vraagteken of 4 achter. De kans is gering, want dan moeten ze duels met rechtstreekse concurrenten winnen. Maar er is ook nog de beker. Die levert ook Europees voetbal op.

  "Gent mist de frisheid van het begin van het seizoen"

  Tegenstander Gent kon opnieuw niet winnen buitenshuis. Dat wordt toch meer en meer een probleem. Hun thuismatchen duwen dat nu nog naar de achtergrond en bij Gent willen ze ook niet dat dat een verhaal wordt, maar dat is het toch wel.

   

  Het is natuurlijk geen schande om gelijk te spelen op Anderlecht, maar als Gent de ambities van het bestuur wil waarmaken en wil aansluiten bij de top, dan moet het ook op dat vlak vooruitgang boeken.

   

  Dat uitcomplex zou in de toekomst wél een probleem kunnen worden, want van hun komende 8 duels spelen ze 6 keer buitenshuis. De komende uitduels zijn tegen Wolfsburg, Genk en Antwerp. Daar ga je geen grote successen boeken als je zoals gisteren 2 gezichten toont.

   

  Zowel tegen Wolfsburg als Anderlecht levert dat wel nog een punt op, dus de vechtlust is er wel. Ik vind dat ze bij Gent Kums missen. De frisheid van het seizoen is ook weg. Met al die matchen in de voorronde van de Europa League hebben ze ook een geweldig drukke kalender gehad.

  "Mazzu blijft puzzelen, maar sommige stukjes zijn zoek of hebben andere vorm"

  Ook Genk kwam niet verder dan een gelijkspel, weliswaar tegen Antwerp. Mazzu is bezig aan een ingewikkelde puzzel, waarbij wat stukjes verloren liggen achter een hoekje en andere stukjes niet de juiste vorm hebben.

   

  Dat Genk nu niet in de top 6 staat, is niet meteen een probleem. Ze staan maar op 3 punten van nummer 3 KV Mechelen. Maar het spelbeeld kan op lange termijn wel een probleem worden. Ze haalden 4 op 6, maar het voetbal was 2 keer abominabel slecht.

   

  Tijdens het kampioenenjaar hebben ze veel zieltjes gewonnen, maar die zullen ze snel weer kwijt zijn als er niets meer valt te zien in de thuismatchen. Het is tekenend dat veel mensen al naar huis waren toen Berge op het einde nog gelijkmaakte.

   

  Mazzu blijft zoeken naar de balans tussen creativiteit en organisatie. Hij staat erom bekend om vooral dat laatste belangrijk te vinden. Maar het ontbreekt Genk om de ploeg over een dood moment te tillen.

   

  Het blijft dus puzzelen voor Mazzu. Voorlopig krijgt hij ook de tijd van het bestuur, in de hoop dat de puzzelstukjes toch eens in elkaar passen.

   

  Bert Sterckx