Genk blijft kwakkelen: "Ze hebben voldoende kwaliteit, maar ze hebben tijd nodig"

  Sef Vergoossen werd in 2002 kampioen met Genk.

  Het postkampioenenjaar van Racing Genk is er een met vallen en opstaan. De Genkse motor geraakt maar niet aan de praat en dat is geen echte verrassing in een seizoen na de landstitel. Hoe schat ex-coach Sef Vergoossen de Genkse wisselvalligheid in? "

  "Ze willen wel, maar ze krijgen het niet vertaald"

  De geschiedenis lijkt zich te herhalen in Genk: na een landstitel durven de Limburgers al eens te sukkelen. "Het is moeilijk aan te geven waar dat aan ligt, maar het klopt wel dat het zich weer voordoet", stelt ervaringsdeskundige Sef Vergoossen (72), in 2002 kampioen met Genk.

   

  "Het gebeurde ook bij mij, al was het daar ook anders. Je verwacht dat je punten inlevert tijdens je Champions League-campagne, maar bij ons viel dat toen mee. Wij kregen de grootste klap toen we uitgeschakeld werden uit de Champions League. Daarna hadden we het moeilijk om ons niveau te halen."

   

  "Je hebt deze keer wel een nieuwe coach en deels ook een nieuwe groep. Sterkhouders zijn vertrokken en zijn vervangen door jonge spelers. Zij hebben nog tijd nodig. Ze moeten naar elkaar toegroeien. Ik vind wel dat Genk voldoende kwaliteit heeft. Misschien niet meteen voor de titel, maar wel zeker voor de top 5 en Play-off I."

   

  Wat vindt Vergoossen van het huidige Genk? "Het hinkt vaak op twee gedachten: Genk zet soms twee stappen vooruit en dan weer een stap terug. De automatismen, het tempo krijgen in de wedstrijden: daar komen ze niet toe."

   

  "Genk komt ook vaak op achterstand en dan loop je achter de feiten aan. Ze kiezen ook te vaak voor de moeilijke oplossingen. Ze willen wel, maar ze krijgen het niet vertaald. En dan krijg je vaak een moeilijke wedstrijd."

  Genk vocht zich woensdag naar een gelijkspel tegen Antwerp.

  "Ze bewandelen dezelfde piste, met de wetenschap dat je na zo'n seizoen een stapje terugzet"

  De kassa in Genk heeft de voorbije zomer flink gerinkeld. Heeft de kampioen te weinig geld uitgegeven om het vertrek van onder meer Leandro Trossard en Roeslan Malinovski op te vangen?

   

  "Genk probeert altijd jonge jongens aan te trekken, die ze dan naar een hoger niveau willen tillen. Hoe sta je als club in het leven en wat is je beleid? Ze halen jongeren, maar die hebben nu eenmaal tijd nodig om op dat niveau te komen."

   

  "Je haalt niet meteen vervangers voor Trossard en co. Als je spelers van zo'n niveau kunt terugkopen, dan had je hen ook kunnen houden. Want dan praat je over veel geld en dat zit er niet in."

   

  "Ze bewandelen de piste van jonge spelers en dat doen ze al jaren. Dat gaat ook al jaren goed, met de wetenschap dat je na zo'n seizoen een stapje moet terugzetten. Maar ik zie het absoluut goedkomen met dit Genk."

  Racing Genk en zijn titels
  kampioenenjaar 1999: 1e
  postkampioenenjaar 2000: 8e
  kampioenenjaar 2002: 1e
  postkampioenenjaar 2003: 6e
  kampioenenjaar 2011: 1e
  postkampioenenjaar 2012: 3e