België wil olympisch kwalificatietoernooi organiseren in Oostende

  De Belgian Cats willen zich voor eigen volk plaatsen voor de Olympische Spelen.

  De Belgian Cats hopen zich voor eigen volk te plaatsen voor de Olympische Spelen.

  België is kandidaat om een van de olympische kwalificatietoernooien in het basketbal te organiseren. Voor eigen volk in Oostende hopen de Belgian Cats zich te plaatsen voor Tokio. De FIBA hakt weldra de knoop door.

  Dankzij een plaats in de top 6 op het voorbije EK hielden de Belgian Cats hun olympische droom levend. Om zich ook effectief te plaatsen voor de Spelen moeten de Belgische vrouwen zich plaatsen op een olympisch kwalificatietoernooi.

   

  Mondiaal worden er 4 van die kwalificatietoernooien georganiseerd, waarvan eentje al zeker in China. België heeft zich nu kandidaat gesteld om begin februari een van de resterende toernooien te organiseren. In de Versluys Dôme van BC Oostende hopen de Belgian Cats hun olympisch ticket af te dwingen.

   

  "De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Oostende maken deze organisatie mogelijk", laat de Belgische bond weten. "Basketbal Vlaanderen zal zich maximaal inzetten om de fans te enthousiasmeren en de verdere ontwikkeling van het damesbasketbal te stimuleren."

   

  Er zijn 4 poules van 4 landen en de top 3 van elke groep mag naar de Olympische Spelen. Gastland Japan en wereldkampioen VS zijn al zeker van een olympisch ticket, maar moeten wel nog deelnemen aan het kwalificatietoernooi. Dat betekent dat er in de poules van de VS en Japan maar 2 olympische tickets te verdelen zijn.

   

  De internationale basketbalfederatie FIBA hakt op 15 november de knoop door. Dan weten de Belgian Cats waar ze aan de bak moeten. Ook Frankrijk, Spanje en Servië zijn naar verluidt geïntereseerd om een kwalificatietoernooi te organiseren.