Simon "Mister 90%" Mignolet: "Hij zou overal in Europa in doel kunnen staan"

  Mignolet pakt 90 procent van de schoten op zijn doel.

  Simon Mignolet heeft op speeldag 13 opnieuw zijn waarde bewezen voor Club Brugge. Hij hield Zulte Waregem in het slot van de 1-1 en zit ondertussen al aan 7 clean sheets in de Jupiler Pro League. Hoe groot is het aandeel van Mignolet in de succesformule van Club? "Hij heeft er een hele grote handschoen in", meent analist en ex-doelman Wim De Coninck. 

  In minuut 83, bij 0-1 voor Club Brugge, kwam Larin plots nog opzetten voor Zulte Waregem. Maar Simon Mignolet deed andermaal waar hij voor gehaald is en hield de nul. "Dat is een save die twee punten oplevert", zag De Coninck.

   

  "Hij moet niet overdreven veel reddingen doen want Club Brugge geeft niet veel weg. Maar als het iets weggeeft, is het meestal wel een grote kans. En daar komt bij dat Club Brugge vooraan niet efficiënt genoeg is en de match vaak nog niet gespeeld is. Zo is Mignolet heel erg belangrijk. Hij pakt bijna elke wedstrijd uit met beslissende saves. Zijn reddingen leveren punten op. Dat is fenomenaal. Je kan zijn impact op wat Club doet dit jaar eigenlijk niet overschatten."

   

  De cijfers geven De Coninck gelijk. Mignolet slikte in de competitie nog maar 3 tegengoals. Hij pakte uit met 27 reddingen. En wat meer is, hij redde 90 procent van de schoten op zijn doel. Daarmee is hij de beste doelman in de Jupiler Pro League. 

   

  Misschien krijgt hij als doelman van een topclub wel makkelijkere schoten dan de doelman van een staartploeg? Daarom keken we ook naar de "expected goals", een manier om de kwaliteit van de pogingen in te schatten. Een tegenstander die van dichtbij op doel schiet, krijgt een hoger cijfer dan een slap schot van ver. Bij Mignolet kon je in 9 matchen redelijkerwijs 8,7 tegengoals verwachten, maar hij slikte er maar 3. Ook met die statistiek staat hij afgetekend op 1.

  keeper wedstrijden reddingen reddingspercentage
  Simon Mignolet (Club Brugge) 9 27 90%
  Sammy Bossut (Zulte Waregem) 10 29 78%
  Arnaud Bodart (Standard) 12 26 72%
  Jean Butez (Moeskroen) 8 23 72%
  Yannick Thoelen (KV Mechelen) 11 42 71%
  keeper wedstrijden tegengoals xG op doel tegen verschil
  Simon Mignolet (Club Brugge) 9 3 8,7 -5,7
  Daniel Schmidt (STVV) 11 21 24,6 -3,6
  Jean Butez (Moeskroen) 8 9 12,6 -3,6
  Sammy Bossut (Zulte Waregem) 10 8 10,3 -2,3
  Hendrik van Crombrugge (Anderlecht) 12 15 16,5 -1,5

  * cijfers van voor speeldag 13 (bron: Opta Sports)

  "Club heeft diep in de buidel getast, maar Mignolet heeft dat geld al terugverdiend"

  "Dit jaar heeft hij nog maar één foutje gemaakt, thuis tegen Anderlecht. Hij gleed volgens mij uit en zo kon Chadli scoren. Voor de rest is hij foutloos. En meer dan dat. In het begin dacht ik: "Rustig, we moeten niet bij elke redding van Mignolet "hosanna" beginnen te roepen", maar het begint wel zeer opvallend te worden."

   

  "Zijn redding op die bal van Luckassen tegen Anderlecht levert punten op, zijn save op de poging van Dejaegere tegen Gent, tegen Genk die poging van Samatta, ... En je mag de Champions League niet vergeten. Zonder Mignolet zat Club nu niet in de groepsfase want ook tegen Dinamo Kiev en Linz pakte hij beslissende ballen."

   

  "Natuurlijk, tegen PSG slikt hij wel goals, maar zo'n club stop je ook in je eentje niet af. Zonder hem was het 0-8 geweest.  Ze hebben diep in de buidel getast voor Mignolet, naar Belgische normen ongelooflijk diep, maar hij heeft het al lang terugverdiend. Alleen al door in de Champions League te zitten. Er zijn natuurlijk nog een aantal bepalende spelers bij Club, maar Mignolet heeft toch een grote handschoen in hoe het nu draait."

   

  "Na Mathew Ryan hebben ze in Club Brugge heel erg gesukkeld met hun keepers. Nu niet meer. En Mignolet straalt zijn klasse ook uit. Hij is een keeper met ervaring en hij is ook erg intelligent. Hij praat goed en draait niet rond de pot. Als hij in interviews zegt dat hij gewoon zijn job doet en dat de ploeg vooral telt, dan geloof je dat. Maar hij zal wel genieten van zijn rehabilitatie."

  Door de evolutie van de laatste maanden, zetten sommigen hem nu op de hoogte van Thibaut Courtois.

  Wim De Coninck

  "Deze Mignolet kan overal in de goal staan, ook bij Liverpool"

  "Eigenlijk waren we een beetje vergeten hoe goed Simon Mignolet wel is. Hij mocht nooit spelen bij de nationale ploeg, hij speelde niet bij Liverpool, ... Maar het jaar dat STVV 4e werd met Guido Brepoels deed Mignolet ook al geweldige saves als jonge keeper. Hij was voor een groot deel verantwoordelijk voor dat geweldige jaar, maar die data werden nog niet zo bijgehouden. Sindsdien is hij nog verbeterd."

   

  "Hij is sterk op hoge ballen, sterk op zijn lijn, sterk een tegen een, hij voetbalt goed mee, is goed met zijn voeten, ... Jurgen Klopp zei nochtans dat Mignolet niet goed was met zijn voeten en dat hij daardoor voor Loris Karius koos. Maar wat blijkt nu? Hij is enorm geëvolueerd en speelt als een soort libero. Je kan hem aanspelen als 11e veldspeler."

   

  "Dat moet heel frustrerend geweest zijn voor Mignolet. De stap van Liverpool naar Club Brugge is niet evident, maar ik denk dat hij gewoon echt gebeten was om nog eens iets te laten zien. Door de evolutie van de laatste maanden zetten sommige mensen hem misschien zelfs op de hoogte van Thibaut Courtois momenteel. Deze Mignolet kan overal in de goal staan. Ook als eerste keeper bij Liverpool."