Caramba: Granada CF dingt straks naar de leidersplaats in La Liga

  Granada pakte dit seizoen al de scalp van Barcelona.

  Granada pakte dit seizoen al de scalp van Barcelona.

  De Sierra Nevada en het Alhambra zijn er al decennia de toeristische trekpleisters. Sinds afgelopen weekend zuigt plots de lokale voetbalclub alle aandacht naar zich toe. Granada CF stond na 10 speeldagen op kop in La Liga en verdedigt donderdagavond die leidersplaats in Getafe. Stef Wijnants over een voetbalwonder in de schaduw van het sprookjespaleis Alhambra.

  Wow, 20 punten!!

  Als Granada donderdagavond Getafe verslaat, wipt de promovendus na één vierde van de competitie opnieuw over Real Madrid en Barcelona naar eerste plaats in La Liga. Het moet daar in het warme Andalusië al sinds zondag onophoudelijk fiesta zijn, want in de 88-jarige geschiedenis voerden de Rojiblancos slechts één keer de stand aan. Dat was na 5 speeldagen in het seizoen 73-74 , 46 jaar geleden.

   

  Nu telt de club 20 punten na 10 matchen. Dat zijn er evenveel als in het volledige seizoen 2016-2017, toen Granada troosteloos laatste eindigde na 38 wedstrijden. Na 2 jaar in de Segunda Division begon het in alle bescheidenheid aan het seizoen.  Drie clubs achter zich laten was het hoofddoel. Dat er na vanavond mogelijk weer 19 achter Granada staan, verandert niets aan de ambitie.

   

  "Het halve werk is gedaan", kijkt verdediger German Sanchez vooruit. "Nog eens zoveel punten in de volgende 28 matchen en de kans dat we dan kunnen terugblikken op een geslaagd seizoen is bijzonder groot.”

  German Sanchez

  German Sanchez

  Clean sheets

  Met een 1 op 6 en een thuisnederlaag tegen Sevilla leek Granada niet meteen de headlines te halen, maar dat veranderde snel. De thuiszege tegen kampioen Barcelona deed de wenkbrauwen fronsen. Sindsdien werd er enkel op Real Madrid verloren en won het in het kleine Los Carmenes 4 keer op rij zonder een doelpunt te incasseren. Met ook nog uitzeges in Celta en Espanyol hield het maar liefst 6 keer de nul.

   

  Barcelona en vooral Real Madrid kunnen er een puntje aan zuigen. Zelfs Jan Oblak van Atletico Madrid kijkt vreemd op als de Portugese doelman Rui Silva met een wedstrijd minder evenveel keer het veld verlaat zonder tegengoal.

   

  Net als Rui Silva zijn de vier vaste verdedigers German, Victor Diaz, Domingos Duarte en Carlos Neva voor het grote publiek binnen en buiten Spanje nobele onbekenden. 

  Lege doos met Tony Adams

  Een succes heeft natuurlijk vele vaders: een eigenaar, een sportief directeur, een coach, de spelers. Ook in Granada is dat niet anders. Toen Jiang "John" Lizhang in 2016 Granada kocht van de Italiaanse familie Pozzo (huidig eigenaar van Watford) trof de Chinese eigenaar er een lege doos aan.

   

  Het stadion en de oefenvelden behoorden niemand toe en er liepen 39 spelers rond uit 21 verschillende landen. De meesten waren eigendom van de Pozzo’s en slechts 44 van de 106 spelers van het A- en B-team en de U19 hadden een contract met de club zelf ondertekend. De rest zat in de portefeuille van de familie waarmee ook makelaar Mogi Bayat goede banden heeft.

   

  In het rampzalige degradatieseizoen kende Granada maar liefst 4 trainers. De laatste was voormalig Engels international Tony Adams. Hij had de bedenkelijke eer om een elftal op te stellen met 11 verschillende nationaliteiten.

   

  Adams (zeven nederlagen in zeven matchen) werd door zijn ouderwetse trainingsmethoden en gekke trucs haast belachelijk gemaakt, maar de Engelsman overtuigde eigenaar Lizhang wel om een radicale koerswijziging door te voeren. De focus moest op Spanjaarden liggen en in het bijzonder op Andalusiërs, zowel in de directie, de technische staf als de spelers.

  Van OHL naar Granada zonder gat in de hand

  Lizhang is geen onbekende in Leuvense voetbalmiddens. Toen Oud-Heverlee Leuven in 2016 in financiële nood zat, was de Chinees kandidaat-koper. Dat stuitte op groot protest en de deal ging niet door.

   

  In Granada lukte het wel en de sportmaketeer wilde als onervaren voetbaleigenaar (intussen heeft hij ook deels Parma in handen) het roer wel omgooien en investeren, al liet hij duidelijk verstaan dat zijn bomen niet tot op de top van de Sierra Nevada groeiden. 

   

  Na de promotie vorig seizoen (Granada werd tweede) betaalt de club nu ruim 35 miljoen euro aan salarissen. Dat lijkt naar Belgische normen veel, maar in Spanje besteden slechts twee andere clubs (Valladolid, 32,03 miljoen en Mallorca, 29,96 miljoen) minder aan lonen. Ter vergelijking: de mastodonten Barcelona en Real Madrid betalen jaarlijks respectievelijk 671 miljoen en 641 miljoen aan salarissen uit.

   

  Het laatste voetbalsprookje in Europa speelde zich af in Leicester City in 2016. Her en der gaan er al vergelijkingen op, maar niemand in het bloedhete Andalusië gelooft dat El Grana tot dit huzarenstuk in staat is. Voor het seizoen kon je bij de bookmakers tot 4500 keer de inzet winnen, nu is dat toch al gedaald tot 275 keer. Er zijn dus toch goedgelovigen…

  Eigenaar Jiang Lizhang

  Eigenaar Jiang Lizhang

  De spotter van Youri Tielemans

  De grote architecten van het succes zijn de technische directeur Antonio Cordon en coach Diego Martinez. Cordon werkte bijna 17 jaar bij Villarreal en maakte van de club een stevige eersteklasser.

   

  Dat leverde hem een overstap op naar AS Monaco, waar hij destijds meteen kampioen werd. Na de leegloop speurde Cordon naar jong talent in Europa en overtuigde Youri Tielemans om zijn buitenlands avontuur bij de Monegasken te beginnen.

   

  Zijn positie was evenwel geen lang leven beschoren aan de Côte d’Azur en midden 2018 werd hij aangesteld als sportief directeur bij Granada. De fans die in de periode van Pozzo massaal in opstand waren gekomen en grote twijfels hadden geuit bij de intrede van Lizhang gaf Cordon hoop op een betere toekomst. Cordon rekruteerde zoals beloofd Spanjaarden en jongens van eigen streek.

  Antonio Cordon is de man die Youri Tielmans (foto) naar Monaco haalde.

  Antonio Cordon is de man die Youri Tielmans (foto) naar Monaco haalde.

  Van limoenen tot sinaasappelsap

  De trainer Diego Martinez zal niet meteen een belletje laten rinkelen of het moet al geweten zijn dat hij jaren bij de jeugd van Sevilla werkte en een jaartje als assistent onder Unai Emery.

   

  Martinez is nog maar 38 jaar en haalt het beste uit zijn jonge spelers. De meerderheid had tot augustus nog nooit een match in de Primera Division gespeeld en de enige 3 internationals Azeez (Nigeria) en Machis en Herrera (Venezuela) lopen nu niet meteen in de kijker van de grote clubs. De bekendste speler is Roberto Soldado, die op zijn 34e na een carrière bij ondermeer Real, Valencia en Tottenham de onervaren ploeg op sleeptouw
  neemt.

   

  Maar de kracht schuilt in de passie en de geloofwaardigheid die Martinez aan de dag legt. “Als ik limoenen heb, maak ik limonade. Als ik appelsienen heb, maak ik sinaasappelsap. We zijn kameleons”, zei hij bij zijn aanstelling. Toen was het een klein kaderstukje in de lokale krant, nu worden zijn woorden in alle talen weergegeven.

   

  Op de persconferentie afgelopen zondag werd hem naar zijn geheim gevraagd. “De spelers”, antwoorde hij, waarop een stilte viel. Iedereen wachtte op wat meer duiding, maar Martinez bleef voor zich uit staren en herhaalde na een heel lange pauze. “Je vroeg me toch wat het geheim is? De spelers.” Einde persconferentie. Als Martinez en zijn spelers die eenheid kunnen bewaren, is Europees voetbal misschien niet uitgesloten. Caramba, Granada!!

  Stef Wijnants

  Granada-trainer Diego Martinez

  Granada-trainer Diego Martinez