Wielerteams openen aanval op UCI: "Zo kan het echt niet langer"

  De AIGCP hekelt het amateurisme van de UCI.

  De AIGCP hekelt het amateurisme van de UCI.

  De AIGCP, de belangenvereniging van professionele wielerteams, trekt in een open brief flink van leer tegen de Internationale Wielerunie UCI. "We maken ons ernstig zorgen over de manier van besturen van de UCI", klinkt het bij de AIGCP, die pleit voor meer inspraak en meer veiligheid in de koers.

  In de open brief, gericht aan UCI-voorzitter David Lappartient, kaart de AIGCP een brede waaier van thema's aan die de vereniging flink dwars zitten. Het gaat onder meer over de veiligheid, een gebrek aan inspraak en problemen op commercieel vlak. In de Nederlandse krant De Telegraaf geven AIGCP-voorzitter Iwan Spekenbrink (Sunweb) en vicevoorzitter Richard Plugge (Jumbo-Visma) meer uitleg.

   

  "Je kunt je wel zoals op het WK druk maken om de hoogte van sokjes, maar de veiligheid van de renners moet altijd en overal de absolute prioriteit hebben”, zegt Spekenbrink. "De UCI moet er op toezien dat wedstrijden veilig zijn. Dat lukt nooit voor 100 procent, maar sommige dingen zoals een verkeerd gezet dranghek, of een auto op het parcours kunnen voorkomen worden."

   

  "Wij willen dat organisatoren in ieder geval kunnen garanderen dat er voldoende financiële middelen zijn om een wedstrijd te organiseren, waarin de veiligheid van de renners voorop staat. En dat als er onverhoopt toch iets fout gaat, er een verzekering is voor nazorg."

  Onlangs viel Alvaro Hodeg zwaar in de Tour de l'Eurométropole door een uitstekende voet van een nadarhek.

  Onlangs viel Alvaro Hodeg zwaar in de Tour de l'Eurométropole door een uitstekende voet van een nadarhek.

  "Zo kan het echt niet langer"

  Vicevoorzitter Richard Plugge hekelt ook het amateurisme bij de UCI. "De ploegen worden alsmaar professioneler, maar de UCI gaat niet mee in het niveau van ons en vele organisatoren", vindt Plugge.

   

  "Nu heeft de UCI plots besloten dat het met een ander antidopingagentschap gaat werken, zonder dat met ons te bespreken. Wij willen om tafel om de issues te behandelen. Die vraag is er al vele malen eerder geweest, maar de UCI weigert de dialoog aan te gaan. Ze bepalen alles, maar zoals het nu gaat, kan het echt niet langer."

   

  Spekenbrink: "We moeten sloten met geld overmaken naar de UCI. De ploegen betalen 60 procent, de organisatoren 40. De UCI doet vervolgens waar het zelf zin in heeft, legt geen verantwoordelijkheid af en past zomaar regels aan. Wij willen een democratie.”

  De open brief van de AIGCP: