Wat is het geheim van het succes van KVM? "Haha... een geheim!"

  Wouter Vrancken heeft de zaken goed onder controle in Mechelen.

  KV Mechelen staat met 23 punten op plaats 3 in de Jupiler Pro League en is zo de beste nieuwkomer in eerste klasse van de afgelopen 40 (!) jaar. Met twee thuiswedstrijden voor de boeg, de eerste straks tegen STVV, en 9 op 9 in de rugzak lijken de Mechelaars niet te stoppen. Architect van het succes Wouter Vrancken bekijkt de zaken nuchter.

  "In een positief daglicht staan is veel leuker"

  Als we vragen naar het geheim van zijn succes moet Vrancken lachen: "Haha...een geheim! Ik denk dat het belangrijk is dat we iedere wedstrijd op het veld komen als een team. Ook vorig seizoen hebben we al getoond hoe goed we als team kunnen spelen. We weten goed van elkaar wat we, in welke situatie, gaan doen. Dat maakt dat je een stapje voor hebt."

   

  De extra-sportieve perikelen hebben in het begin zeker een boost gegeven, maar dat is nu wat afgezwakt: "Ik denk dat dit in het begin een 'wij-tegen-de-rest-gevoel' gecreëerd heeft dat wij zeker uitgebuit hebben door nog feller aan elkaar te gaan hangen." 

   

  "Daarvan zijn de overblijfselen nog op het veld te zien, zeker omdat die groep nog niet veel veranderd is. Dat is iets positiefs, want als je voor elkaar door het vuur wil gaan, kan je iets extra's als ploeg."

   

  Het feit dat KVM de beste promovendus van de laatste 40 jaar is, is voor Vrancken een fait divers: "Het is leuker om positieve statistieken te hebben dan negatieve. In een positief daglicht staan is veel leuker. Maar voor de rest zijn wij, en ik vast en zeker, er niet mee bezig."

  "De beste supporters van België"

  Het doel van KV Mechelen was dit seizoen geen grijze muis zijn. Het lijkt veel grootser uit de draaien: de club snuffelt aan deelname aan play-off 1. Maar ook hier blijft de trainer z'n nuchtere zelve: "Dromen mag en moet misschien. Vast en zeker hier in de tribunes."

   

  "Ik denk dat wij heel fel met onze voeten op de grond moeten blijven staan en heel realistisch naar de zaken moeten kijken. We weten hoe wij deze resultaten tot stand hebben gebracht en die lijn moeten we doortrekken. Vanaf het moment dat we dingen  gaan loslaten, dan gaat het ook snel stoppen."

   

  Aan de steun van de supporters zal het alvast niet liggen want die zijn, in het de laatste weken vaak uitverkochte AFAS-stadion, massaal aanwezig. "Hier in het stadion spelen is altijd een voordeel. Daarom win je de wedstrijd nog niet, want je moet er ook op het veld klaar voor zijn, maar naast het veld zullen ze zeker klaar zijn."

   

  "Het is bekend dat wij de beste supporters van België hebben. Ze zijn er niet alleen in groten getale, maar ze zijn ook heel positief en ze geven die extra push aan het team. Op sommige moeilijke momenten helpen ze er ons gewoon door."

  "Ik ben een rasechte Truienaar"

  Vanavond speelt Wouter Vrancken voor het eerst als trainer tegen STVV en dat wordt iets bijzonders: "Ja, ik ben een rasechte Truienaar, dus dat is speciaal.  Zeker als je tegen de ploeg van je stad speelt waar je nog heel veel kennissen hebt,  vooral bij de supporters."

   

  "Maar in de bestuurskamer is er veel veranderd, dus daar heb ik niet echt een band meer. Met de mensen die rond het veld staan en vooral teammanager Peter Delorge, die een heel goeie vriend van me is, heb ik wel een heel goeie band."

   

  Ondanks de 1 op 9 van STVV verwacht Vrancken een  lastige wedstrijd:  "Ik denk dat STVV een rumoerige tijd achter de rug heeft. Maar hun voordeel is dat ze met Marc Brys een coach hebben die heel duidelijk is in wat hij wil. Dat geeft een houvast aan spelers. Daarom konden ze het een ploeg als Gent moeilijk maken. We zullen klaar moeten zijn om daar tegen te vechten."

  Live op Sporza

  Volg de wedstrijd tussen KV Mechelen en STVV vanavond op de voet op Sporza. In dit artikel krijgt u alle belangrijke fases in tekstvorm voorgeschoteld. U kunt ook de radio-knop aanklikken en zo het live-verslag op Radio 1 meevolgen.

  Het Journaal ging dinsdag langs bij KV Mechelen: