Leicester City: van counterende kampioen tot frivool, dartel elftal

  "De ploeg die Leicester City nu heeft, is stukken beter dan de ploeg waarmee ze kampioen zijn geworden." Deze uitspraak viel gisteren in Extra Time te horen. Tijd om de twee teams dan maar eens met elkaar te vergelijken.

  2015-2016, de counterende kampioen

  Beginnen doen we in doel. De doelman tijdens het kampioenenjaar is nog steeds dezelfde als nu. Kasper Schmeichel verdedigt namelijk nog steeds de kleuren van Leicester. De zoon van de legendarische keeper Peter Schmeichel viel toen, en ook nu nog steeds, op door zijn degelijkheid en solide prestaties.

   

  Achterin werd Leicester kampioen met Danny Simpson en Christian Fuchs op de flanken, Wes Morgan en Robert Huth centraal. Die laatste twee vormden een onbreekbaar duo in het luchtruim. Simpson, ooit nog actief in het shirt van Antwerp, bracht aanvallend weinig bij. Fuchs mocht zich meer uitleven en verzorgde vaak goeie voorzetten en vrije trappen. 

   

  "Dat Leicester kampioen werd met Simpson als rechtsachter, was toch het grootste mirakel", stelt Filip Joos. "Hij moet ongetwijfeld de slechtste rechtsback geweest zijn uit de geschiedenis van de Engelse kampioenenploegen."

  Mahrez de magiër, Vardy de killer

  Het viermansmiddenveld bestond uit Riyad Mahrez en Marc Albrighton op de flanken, Danny Drinkwater en N'Golo Kanté centraal. Drinkwater en Kanté fungeerden beiden voornamelijk als brekers en moesten snel counters inluiden. Drinkwater leverde 8 assists af, amper 2 minder dan Mahrez en 1 meer dan Albrighton. Die laatste deed meer verdedigende taken, terwijl Mahrez de regisseur met dienst was in het middenveld. De Algerijn, ook maker van 17 goals, werd verkozen tot PFA Players' Player of the Year.


  Voorin was Jamie Vardy de grote man. Zijn snelheid was op de counters het grote wapen van Leicester. Het leverde hem 24 goals op dat jaar, waarmee hij nipt geen topschutter werd in de Premier League. Naast hem wisselden Shinji Okazaki en Leonardo Ulloa elkaar af als bliksemafleider voor Vardy. Terwijl Okazaki zich te pletter werkte voor het team, was Ulloa op bepaalde momenten een troef in het luchtruim.

   

  Tot slot nog een vermelding natuurlijk voor de coach die dit allemaal verwezenlijkte. Claudio Ranieri was de man die Leicester City naar dit voetbalsprookje leidde. Het is nog steeds de enige keer dat de Italiaan landskampioen werd op het hoogste toneel.

  De ploeg van nu: academisch voetbal onder Rodgers

  Vandaag vinden we in de basisopstelling nog slechts 2 tenoren terug uit de kampioenenploeg: Schmeichel en Vardy. De hele achterlijn en het middenveld ziet er dus compleet anders uit. Wes Morgan, Christian Fuchs en Marc Albrighton lopen ook nog steeds rond in Leicester, maar een basisplaats hebben ze niet meer.

   

  Achterin staan er 2 aanvallend ingestelde spelers op de flanken. Op rechts gaat het om Ricardo Pereira, op links vinden we met Ben Chilwell een jeugdproduct van Leicester terug. Vooral die laatste wordt in de gaten gehouden door verschillende topclubs. Achterin centraal heb je nu een mix van ervaring en talent met Jonny Evans (Noord-Ier, 31 jaar) en Caglar Söyüncü (Turk, 23 jaar). Die laatste doet momenteel Harry Maguire vergeten, die deze zomer voor een recordbedrag naar Manchester United trok.

  X-factor Vardy + 2 Rode Duivels = nieuwe succesformule?

  De ploeg van nu speelt niet in de 4-4-2 zoals onder Ranieri, maar in een 4-3-3-formatie. Daarin wordt er gekozen voor maar 1 stofzuiger: ex-Genk-speler Wilfred Ndidi, die nog altijd maar 22 jaar is. Youri Tielemans (verbindingsman) en James Maddison (een echte 10) mogen zich dan weer creatief laten gaan. In Engeland zijn ze alvast onder de indruk van de prestaties van Tielemans. Met Dennis Praet loopt er nog een Rode Duivel rond in Leicester. Hij fungeert voorlopig als stand-in voor Maddison of Ayoze Perez.


  En met Perez (ex-Newcastle) komen we aan het aanvallende compartiment, waar de 26-jarige Spanjaard samen met het 21-jarige jeugdproduct Harvey Barnes in steun voetbalt van Vardy. Vardy zit momenteel aan 9 goals na 10 speeldagen. Ter vergelijking: in het kampioenenjaar zat hij aan 10 goals na evenveel matchen, een voorteken?

   

  De persoon die dit Leicester positief en academisch laat voetballen, heet Brendan Rodgers. Ooit werd hij niet goed genoeg geacht om Liverpool een stapje hogerop te laten zetten, maar in Engeland praten analisten een heel andere taal nu over de Noord-Ier. Waar velen niet begrijpen dat Tielemans nog niet bij een topclub voetbalt, snappen analisten als Gary Neville niet dat topclubs Rodgers nog niet gecontracteerd hebben.

  Strategisch in- en verkopen

  Sinds het kampioenenjaar ging Leicester ieder jaar ook beredeneerd te werk op de transfermarkt. Elk seizoen mocht er slechts 1 sterkhouder vertrekken voor een mooie som geld, om vervolgens doordachte inkopen te doen. Hieronder krijgt u een overzicht van de voornaamste inkomende en uitgaande transfers van de voorbije seizoenen.

  Seizoen 2016-2017
  Inkomend Uitgaand
  Wilfred Ndidi (17,6 miljoen)  N'Golo Kanté (38,8 miljoen)
  Seizoen 2017-2018
  Inkomend Uitgaand
  Kelechi Iheanacho (27,7 miljoen) Danny Drinkwater (38 miljoen)
  Harry Maguire (13,7 miljoen)  
  Seizoen 2018-2019
  Inkomend Uitgaand
  James Maddison (25 miljoen) Riyad Mahrez (67,8 miljoen)
  Ricardo Pereira (22 miljoen)  
  Caglar Söyüncü (21,1 miljoen)  
  Jonny Evans (4 miljoen)  
  Seizoen 2019-2020
  Inkomend Uitgaand
  Youri Tielemans (45 milljoen) Harry Maguire (87 miljoen)
  Ayoze Perez (33,4 miljoen)  
  Dennis Praet (21 miljoen)  

  CL-voetbal kan zeker

  Dit gezegd zijnde kunnen we besluiten dat de twee teams in weinig opzichten met elkaar te vergelijken vallen. Het stugge, ervaren blok van Ranieri staat in schril contrast met het dartele, frivole en jongere Leicester van Rodgers.

   

  Hoewel de manier van spelen anders is dan tijdens het kampioenenjaar,  is het geloof dat Leicester kan meedingen voor Champions League-voetbal nu al groot. Voor de titel meestrijden, wordt een ander paar mouwen. Toen Leicester in 2015-2016 kampioen werd, lieten de vele topteams in Engeland het wat afweten. Dit seizoen is de concurrentie met Liverpool en Manchester City moordend groot. 

   

  Maar als er 1 team in de Premier League al bewezen heeft dat een underdog kampioen kan worden, is het Leicester wel.

  Waar eindigen Leicester en Youri Tielemans dit seizoen?