Froome past voor criterium in Saitama, maar rijdt tijdrit: "Nog niet in peloton"

  " "

  Chris Froome, naast ploegmaats Bernal en Castroviejo in Saitama, durft nog niet in het peloton te rijden.

  Chris Froome zal morgen niet deelnemen aan het Criterium van Saitama. De viervoudige Tourwinnaar wil geen risico nemen en rijdt liever nog niet rond in een peloton, wel is de Brit van Ineos in Japan van de partij in de tijdrit. Hij maakte van de gelegenheid ook gebruik om het olympische parcours te verkennen.

  Chris Froome kwam in juni bij de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné zwaar ten val. Hij liep breuken op aan zijn ribben, dijbeen, heup, elleboog en aan zijn nek. Intussen traint hij alweer op de fiets, maar hij is verre van de oude.

   

  Froome gaat nog steeds trekkebenend door het leven en moet nog een operatie ondergaan in december aan zijn heup. Dan wordt een ijzeren plaat verwijderd en ook nog enkele bouten en schroeven.

   

  "En dan zou ik volledig aan mijn terugkeer moeten kunnen werken", zei hij in de marge van het Criterium van Saitama.

   

  "Maar pas op, mijn revalidatie verloopt nu al naar wens, heel goed zelfs. Neen, ik heb eigenlijk nooit aan stoppen gedacht. Ik ben nog niet klaar met wielrennen. Ik stapte er ook pas laat in en ik voel dat ik nu nog geen afscheid kan nemen. Ik ga er alles aan doen om weer op het hoogste niveau terug te keren, ik sta voor de grootste uitdaging van mijn carrière."

  "Nog niet in peloton"

  Het Criterium van Saitama wordt morgen in Japan georganiseerd. Froome is, met uitzondering van vorig jaar, altijd present geweest en ontbreekt ook niet in de editie van 2019. Wel zal hij de wedstrijd zelf niet rijden.

   

  "Liever neem ik geen risico's", zei hij daarover. "Ik voel me nog niet klaar om een wedstrijd in een peloton te rijden, dat is toch helemaal anders dan een trainingsrit. In een wedstrijd zit je ook met versnellingen, optrekken in de bochten, dat doe ik nu nog niet."

   

  "Ik heb al groepstochten afgewerkt, maar hier nu al koersen lijkt me geen goed idee. Wel rijd ik de tijdrit die plaatsvindt voor het Criterium zelf."

  (archief)

  Froome verkent olympisch parcours

  Froome maakte gisteren van de gelegenheid gebruik om het parcours van de Olympische Spelen te verkennen, een wedstrijd over 234 km. Dat deed hij samen met ploegmaat Michal Kwiatkowski, Romain Bardet en Jakob Fuglsang. Door het weer verkenden ze enkel de finale. Tyfoon Bualoi zorgde immers voor enorme regenval en de wegen waren op verschillende plaatsen overstroomd.

   

  "We hebben enkel de laatste 40 km verkend. Het weer speelde ons parten, maar van wat ik nu al gezien heb en ook als je kijkt naar het profiel van de wegrit, dan wordt het lastig, heel lastig, zwaarder zelfs dan de Spelen van Rio", aldus Froome. In Rio werd hij twaalfde en knalde Greg Van Avermaet naar het goud.