Eddy Demarez: "De Red Panthers hebben een mentaal probleem"

  Red Panthers

  De Red Panthers hebben een olympische kater opgelopen in China. Eddy Demarez weet waar het schoentje knelt bij de Belgische hockeyvrouwen.

  Net als vier jaar geleden leken de Red Panthers op weg naar de Olympische Spelen, maar toch liep het nog mis. "De Red Panthers zijn met de verkeerde ingesteldheid aan de match begonnen", zegt onze hockeyman Eddy Demarez. "De basisles is: een voorsprong verdedigen is het slechtste wat je kunt doen."

   

  "Het is helaas de rode draad bij de Red Panthers. Als het erop aankomt, dan gaan ze in hun hoofd onderuit. Het is altijd weer een mentaal probleem. Dat was zo voor Rio 2016, op het WK 2018, weer op het EK 2019 en nu in de olympische kwalificaties."

   

  "Telkens geven ze het weg als ze het eigenlijk in handen hebben. En het straffe is dat ze begeleid worden door psycholoog Jef Brouwers. Die was er in de voorbereiding bij, net als op het EK. Ze werken nadrukkelijk met een psycholoog en toch blijft het fout gaan. Blijkbaar haalt het niets uit."

   

  De Red Panthers zijn duidelijk de Red Lions niet. Er is een groot contrast met de mannen. Die zijn gestopt met werken met een psycholoog toen Shane McLeod begon als bondscoach. En sindsdien kwamen de successen. McLeod vervult als bondscoach die taak zelf. Dat is vaak de grootste kwaliteit van een bondscoach: je spelers mentaal weten te raken."

  Het is altijd weer een mentaal probleem. Telkens geven ze het weg als ze het eigenlijk in handen hebben. En het straffe is dat ze begeleid worden door een psycholoog.

  "Het wordt een moeilijk verhaal voor Thijssen"

  De Belgische hockeyvrouwen missen nu voor de tweede keer op een rij de Olympische Spelen. "Dit is een grote klap voor het vrouwenhockey. Londen 2012 halen was een onverhoopt succes, maar eigenlijk hadden ze nu al moeten meedoen voor de medailles."

   

  "Er is duidelijk een sterke figuur nodig, die ook aan het mentale kan werken. Toen Kina wegging, heeft Thijssen ad interim overgenomen. Daarna kwam de Nederlandse Boomgaardt, maar die is maar kort gebleven. Ze liet verstaan dat ze te weinig de echte topsportmentaliteit voelde."

   

  "Thijssen kwam terug aan het roer en dat ging ook goed, ook omdat het wat meezat op het EK 2017. En ze zijn bij hem gebleven. Hij heeft zeker goeie dingen gedaan, maar nu wordt het een moeilijk verhaal voor hem."

   

  "Het niveau is gestegen, de Red Panthers zijn beter gaan spelen en er zijn ook nieuwe talenten doorgebroken. Maar net zoals bij zijn voorganger Pascal Kina, die Rio niet haalde, blijft het mislopen als het echt belangrijk is."

  Het niveau is gestegen en de Red Panthers zijn beter gaan spelen. Maar het blijft mislopen als het echt belangrijk is.

  "Er is duidelijk een sterke figuur als bondscoach nodig"

  Is er een oplossing? "Er wacht een belangrijke taak voor de technisch directeur en de bondsleiding. Wie moet de ploeg in handen nemen? Er is duidelijk een sterke figuur nodig. Je moet iemand hebben die in het hoofd van de speelsters kan kruipen."

   

  "Zo'n figuur moet hen zeggen dat ze hun niveau moeten halen en de angst van zich af moeten gooien. Intrinsiek hebben de Red Panthers het niveau om top 8 van de wereld te zijn. Als het niet moet, komt dat eruit, als het wel moet helaas niet. De slotsom is dat er twee aspecten zijn: kwaliteit hebben en sterk zijn in je hoofd. En dat tweede ontbreekt nog altijd."