Skiër Sam Maes: "Vorig jaar had ik superseizoen, nu moet ik bevestigen"

  Sam Maes (archieffoto)

  Sam Maes (archieffoto)

  Het alpijnse skiseizoen wordt dit weekend op gang getrokken met de wereldbekermanche in Sölden, Oostenrijk. De Belg Sam Maes, die al jaren in Oostenrijk woont en in de top 30 van de wereld staat, blikt vooruit op de jaargang. "Ik wil bevestigen", vertelt de 21-jarige aan Sporza.

  Voor Sam Maes is het bij de start van het seizoen nog afwachten waar hij staat. "We hebben de laatste weken goed getraind. We zullen zien of ik er klaar voor ben. Je weet ook niet wat de vorm is van de anderen. Het is altijd spannend om te zien waar je staat in het begin van het seizoen."

   

  "Ik heb vooral gewerkt aan mijn fysiek, dat was mijn grootste zwakte. Daarvoor ben ik ook naar Innsbruck verhuisd. Ik woon nog altijd in Sell am See, maar tijdens de week verblijf ik in Innsbruck. Daar train ik nu in een centrum waar ik massage, fysio en fysieke training krijg. Ik heb er alle faciliteiten om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter."

   

  "Ik denk dat ik hierin wel wat stappen gezet heb, ook skitechnisch. Ik was al redelijk goed, maar je kan natuurlijk alles verbeteren. Door sterker te worden verandert je skitechniek. Dat zijn allemaal aanpassingen en daar moet je ook voort aan werken. Elke stap die je niet naar voren zet, is een stap achteruit."

  "Voel dat de verwachtingen gestegen zijn"

  Wat zijn Maes' doelen voor het komende seizoen? "Ik wil natuurlijk in de top 30 van de wereld blijven en het zou geweldig zijn als ik me kon verbeteren en een paar posities kan winnen. Ik besef wel dat het niet logisch is om al meteen een volgende stap te zetten, aangezien ik vorig seizoen al zo'n grote stap gezet heb. Ik moet eerst bevestigen."

   

  "Ik voel wel dat de verwachtingen gestegen zijn, maar ik probeer mezelf zo weinig mogelijk druk op te leggen omdat ik weet dat het vorig jaar een superseizoen was. Het zou gek zijn om te denken dat alles weer zo goed zal gaan, al heb ik me wel goed ontwikkeld."

   

  "Voor dit weekend zullen we zien wat het wordt. Ik heb goed getraind, maar ik ben vorige week wat ziek geweest. De omstandigheden in Sölden zijn wel perfect. Er is genoeg sneeuw. De piste ligt hard en ijzig. Zondag zullen we zien hoe snel ik ben."

  "Met twee Belgen aan de start is speciaal"

  Is Sölden een halve thuismatch voor Maes? "Er zullen heel wat van mijn vrienden aanwezig zijn, omdat ik nu ook een beetje in Innsbruck woon. Er zullen zeker veel mensen zijn die ik ken. In de skiwereld beginnen ze me ook wel wat meer te kennen nu, ja. Maar ik word nog niet aangesproken op straat. Daarvoor moet ik nog wat beter skiën", klinkt het.

   

  Met Dries Van den Broecke staat er nog een Belg aan de start in Sölden. "Voor het eerst starten we met twee Belgen in Sölden, dus dat is ook al iets speciaals voor ons. Het is nog niet vaak gebeurd dat ik op een wereldbekermanche met een andere Belg op de kamer kon liggen. Ik denk dat we er allemaal van profiteren dat we met een handvol atleten zijn die het goed doet."