KNVB: "Onderzoek bevestigt potentieel van een BeNeLiga"

  Antwerp en AZ speelden onlangs tegen elkaar. Niet in de BeNeLiga, wel in de Europa League.

  Antwerp en AZ speelden onlangs tegen elkaar. Niet in de BeNeLiga, wel in de Europa League.

  De Belgische en de Nederlandse voetbalbond zetten een volgende stap richting BeNeLiga. Er wordt een tweede haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd dat onder meer zal focussen op het competitieformaat. Dat laat de Nederlandse voetbalbond KNVB vrijdag weten in een persbericht.

  "Net voor de zomer van 2019 zijn de G5 uit België (AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht en Standard) en 6 clubs uit Nederland (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse) rond de tafel gaan zitten om het idee van een grensoverschrijdende competitie, de zogenoemde "BeNeLiga", onder de loep te nemen", klinkt het.

   

  "Zo’n competitie lijkt een doeltreffende manier om de kloof met de grootste 5 Europese competities te verkleinen, zowel financieel als sportief. België en Nederland hebben momenteel twee competities die tot de middenmoot van Europa behoren, maar kunnen gezamenlijk de zesde competitie van Europa worden."

   

  "De ambitie om aan te sluiten bij de top 5 in Europa is ook ingegeven door de veranderingen die momenteel op Europees niveau worden besproken, met het risico dat het speelveld verwatert tot een mix van grote en kleine competities, waarin de middenmoot verdwijnt."

  Op basis van de huidige bevindingen besloten de initiatiefnemers dat er voldoende grond is om over te gaan tot een tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek.

  KNVB

  "De betrokken clubs besloten om in een eerste fase een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de theoretische meerwaarde van een BeNeLiga. Deze studie wordt vanuit het bredere voetbal belang mee gefaciliteerd door de nationale bonden (KNVB en KBVB). Dat onderzoek is inmiddels uitgevoerd door Deloitte. De resultaten van de eerste fase bevestigen dat de nieuwe BeNeLiga potentieel significant waardeverhogend is."

   

  "Op basis van de huidige bevindingen besloten de initiatiefnemers dat er voldoende grond is om over te gaan tot een tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek. Daarbij wordt onder andere gefocust op het competitieformaat van de BeNeLiga, de effecten ervan op de verschillende competities, als ook een impactanalyse per club."