Gouverneur Tokio kant zich tegen verplaatsing van olympische marathon naar Sapporo

  " "

  Toestanden zoals in het hete Doha wil het IOC vermijden.

  Tokio of Sapporo? Waar vindt de olympische marathon volgende zomer plaats? Het IOC wil de 42,195 km verhuizen van het hete Tokio naar het koelere Sapporo om taferelen zoals op het WK in Doha te vermijden. Maar daar is de gouverneur van Tokio niet mee gediend.

  Gouverneur Yuriko Koike uitte haar ongenoegen bij de Japanse tv-zender Fuji TV tegen het voorstel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om komend jaar tijdens de Olympische Spelen voor de marathon en het snelwandelen uit te wijken van de Japanse hoofdstad naar Sapporo, op het eiland Hokkaido in het noorden van het land.

   

  Met de maatregel wil het IOC de "atleten beschermen" tegen de enorm warme en vochtige zomermaanden in Tokio. In het noorden van het land liggen de temperaturen een stuk lager, gemiddeld 5 à 6 graden lager.

   

  Onlangs op het WK in Doha werd nog maar eens duidelijk wat de gevolgen zijn van langeafstandslopen in verzengende hitte. Het WK werd een slagveld en een groot deel van de deelnemers en deelneemsters moest opgeven om hun gezondheid niet in gevaar te brengen.

   

  "Ik ben niet akkoord met een verplaatsing naar Sapporo", liet de gouverneur verstaan. "Het merendeel van de inwoners van Tokio wil dat de marathon daar blijft." Op de slotdag, 9 augustus, zou het een fraai kijkstuk moeten worden langs alle bezienswaardigheden die Tokio rijk is.

   

  De burgemeester van Sapporo liet eerder al weten niet op de hoogte te zijn van mogelijke verhuisplannen. Volgens Japanse media werd er een plan gelanceerd om de marathon om 3u 's nachts (plaatselijke tijd) in Tokio te laten starten.

   

  Vrijdag staat er een ontmoeting op het programma met John Coates, voorzitter van de Coördinatiecommissie voor Tokio 2020 van het IOC. Die herhaalde nog eens dat het IOC vasthoudt aan de plannen om van Tokio naar Sapporo te gaan uit gezondheidsoverwegingen.