103e Giro presenteert: start in Boedapest, 3 tijdritten, loodzware slotweek en debuut Sagan

  " "

  Peter Sagan was van de partij bij de parcoursvoorstelling in Milaan: hij debuteert in 2020.

  Organisator RCS heeft het parcours van de 103e editie van de Giro d'Italia voorgesteld. De start op 9 mei met een korte tijdrit in de Hongaarse hoofstad Boedapest was al bekend, er zijn evenwel nog 2 individuele tijdritten, waarvan een op de slotdag naar Milaan. De laatste week kondigt zich loodzwaar aan met 4 bergritten van meer dan 200 kilometer. Op 31 mei kennen we de opvolger van de Ecuadoraan Richard Carapaz.

  Start in Hongarije, 3 tijdritten, 6 aankomsten bergop, zware slotweek

  De Ronde van Italië begint en eindigt met een tijdrit: op 9 mei in Boedapest moet 8,6 kilometer tegen de klok afgewerkt worden, op 31 mei kent de Giro zijn ontknoping met een tijdrit over 16,5 kilometer van Cernusco sul Naviglio naar Milaan.

   

  En - waar er in de Tour maar 1 (klim)tijdrit is op de voorlaatste dag - de Giro telt nog een derde individuele tijdrit: op 23 mei van Conegliano naar Valdobbiadene over bijna 38 kilometer.

   

  Voor Hongarije is het de allereerste keer dat het land een grote ronde ontvangt. De Giro vertoeft er 3 dagen met nog 2 ritten in lijn die voer zijn voor sprinters. De 2e rit (193 km) loopt van Boedapest naar Györ. De 3e rit (197 km) is langs het Balaton-meer van Szekesfehervar naar Nagykanizsa.

   

  Na de derde rit brengt een avondvlucht het peloton naar Sicilië, waar daags nadien alweer gefietst moet worden tussen Monreale en Agrigento. De dag erna gaat de 5e rit naar de top van de Etna. Na nog een derde dag op Sicilië trekt de Giro de Laars binnen langs Mileto en trekt oostkustgewijs naar boven.

   

  Op 18 mei is er een eerste rustdag, 25 mei mogen de renners een 2e keer rusten. En dat zal nodig zijn voor een slotweek met 4 zware bergritten, allen langer dan 200 km, én nog een rit van meer dan 250 km. Het dak van de Giro ligt in rit 18 op de Stelvio (2.758m), twee dagen voor een kort uitstapje naar Frankrijk met de Col d'Agnel, de Izoard en de Montgenèvre met finish bergop in Sestriere. Dat is op de voorlaatste dag de koninginnenrit.

   

  Maar het algemeen klassement kan ook nog in de slottijdrit veranderen. Pas in Milaan en na 3.579,8 kilometer zullen we de opvolger van de Ecuadoraan Richard Carapaz kennen.

   

  Op 21 mei is er een rit die de mythe rond Marco Pantani volop zal voeden: dan is de start- en aankomstplaats in Cesenatico, de woonplaats van de betreurde klimmer, die in 2004 overleed.

  Bekijk het filmpje van het Giro-parcours:

  Het parcours van de Giro 2020:

  Ex-renner Bobbie Traksel fronst de wenkbrauwen

  Sagan ontdekt Giro in 2020: "In Italië won ik mijn eerste wereldtitel in 2008"

  De Giro 2020 pakt uit met een primeur: drievoudig wereldkampioen Peter Sagan zal voor het eerst meerijden in de Italiaanse grote ronde. Na 8 keer de Tour en 4 keer de Vuelta vindt de Slovaak de tijd gekomen. 

   

  "Italië heeft een bijzondere plaats in mijn hart", zegt Sagan. "In dat land heb ik mijn allereerste wereldtitel behaald in 2008 (als mountainbikejunior, red) en heb ik mijn eerste jaren als profrenner doorgebracht bij een Italiaanse ploeg (Liquigas, red)."

   

  "Met de start en 3 ritten in Boedapest laat de Giro 2020 mij toe om dicht bij Slovakije te koersen", ziet de 29-jarige BORA-renner nog een bonus. 

   

  Sagan zal ook in de Tour starten, waar hij het record van 7 groene puntentrui heeft. Bora-directeur Ralph Denk: "Ik heb altijd gezegd dat het programma van Sagan in de toekomst zou veranderen. Een kampioen als Peter moet volgens mij minstens 1 keer in zijn carrière de Giro hebben gedaan."

  Sagan is typisch Sagan: "Ik doe mee, als er niks gebeurt"

  Herbeleef de voorstelling van de Giro in Milaan:

  Rittenschema Giro 2020
  1 9 mei Boedapest - Boedapest 8,6 km ind.tijdrit
  2 10 mei Boedapest - Gyor 195 km  
  3 11 mei Szekesfehervar - Nagykanizsa 204 km  
  4 12 mei Monreale - Agrigento 136 km heuvelrit
  5 13 mei Enna - Etna 150 km bergrit*
  6 14 mei Catania - Villafranca Tirrena 138 km  
  7 15 mei Mileto - Camigliatello Silano 223  
  8 16 mei Castrovillari - Brindisi 216 km  
  9 17 mei Giovinazzo - Vieste 198 km  
  rustdag        
  10 19 mei San Salvo - Tortoreto Lido 212 km  
  11 20 mei Porto Sant'Elpidio - Rimini 181 km  
  12 21 mei Cesenatico - Cesenatico 205 km  
  13 22 mei Cervia - Monselice 190 km heuvelrit
  14 23 mei Conegliamo - Valdobbiadene 33,7 km  ind. tijdrit
  15 24 mei Base Aerea Rivolto - Piancavallo 183 km  bergrit*
  rustdag        
  16 26 mei Udine - San Daniele del Friuli 228 km  
  17 27 mei Bassano del Frappa - Madonna del Campiglio 202 km bergrit*
  18 28 mei Pinzolo - Laghi di Cancano 209 km bergrit*
  19 29 mei Morbegno - Asti 251 km   
  20 30 mei Alba - Sestrière 200 km  bergrit*
  21 31 mei Cernusco sul Naviglio - Milaan 16,5 km ind. tijdrit