"Iedereen vindt dat voetbal voor jongens is, maar wij vinden van niet"

  Josephine en de Red Flames gaan het meisjes/vrouwenvoetbal promoten.

  Josephine en de Red Flames gaan het meisjes/vrouwenvoetbal promoten.

  De Red Flames en de KBVB hebben vandaag hun scholencampagne "Love Football" gelanceerd om meer meisjes aan het voetballen te krijgen. Vanaf januari 2020 zal een 100-tal lagere scholen bezocht worden om leerkrachten, ouders, maar vooral meisjes tussen 5 en 12 jaar kennis te laten maken met de sport.

  Begin oktober telde het Belgische voetbal net geen 40.000 voetballende meisjes, verspreid over 673 ploegen in een aparte meisjescompetitie.

   

  Een positieve evolutie, stelt de KBVB. "Want al voor het vierde jaar op een rij is dat een stijging van meer dan 6%. Maar het kan nog een pak beter."     

   

  Op de Women's Football Summit eind augustus stelde de voetbalbond al het actieplan "The World at our Feet" voor. Daar trekt de KBVB de komende twee jaar minstens 3 miljoen euro voor uit. De essentie van het plan: meer vrouwen in alle geledingen van het voetbal.

   

  Met de nieuwe campagne "Love Football" wil de KBVB vooral jonge meisjes aan het voetballen krijgen. De ambitie is om tegen 2024 van 40.000 naar 80.000 voetballende vrouwen en meisjes te gaan.     

   

  "Hoewel we meer meisjes zien voetballen, stellen we vast dat nog geen 10% van de voetballers vrouwelijk is. We schakelen daarom met "Love Football" vanaf het najaar een versnelling hoger om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten", licht Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal van de KBVB, toe.

   

  "'Love Football' geeft meisjes tussen 5 en 12 jaar via de school een extra duwtje in de rug met leuke dansjes, knutsel- en tekenspelletjes, voetbalinitiaties en een nationaal voetbaltoernooi voor meisjesteams."

  Hoewel we meer meisjes zien voetballen, stellen we vast dat nog geen 10% van de voetballers vrouwelijk is. We schakelen daarom met "Love Football" vanaf het najaar een versnelling hoger.

  Katrien Jans

  De KBVB trekt het hele land door

  Concreet zullen klassen en scholen uitgedaagd worden om aan interactieve uitdagingen deel te nemen.

   

  Zo bedachten Red Flames Shari Van Belle en Elena Dhont een dansje. Kinderen die de moves goed imiteren, maken kans op heel wat prijzen, zoals een ontmoeting met een Red Flame, tickets voor wedstrijden van de nationale voetbalvrouwen, dribbeldoelen voor op de speelplaats of een voetbalinitiatie op school.

   

  De eerste 100 scholen die zich voor de "Football Love Dance" inschrijven, ontvangen een starterskit om meisjes warm te maken voor het voetbal.     

   

  Vanaf januari 2020 trekt "Love Football" heel België door met een roadshow vol initiaties. De KBVB gaat langs in de klassen die zich inschrijven voor de "Love Football Dance" en de moves in de klas of op de speelplaats inoefenden.

   

  Tussen maart en mei 2020 organiseert de KBVB in het kader van "Love Football" een nationaal voetbaltoernooi voor meisjes van 7 tot 9 jaar (U9) en 9 tot 11 jaar (U11). Op verschillende woensdagnamiddagen spelen meisjesploegen van 5, maximaal 8 vriendinnen wedstrijden van 15 minuten. Het toernooi vindt plaats op 4 locaties: Gent (Blaarmeersen), Leuven (Sportkot), Luik (Standard) en Tubeke (Belgian Football Centre).

  Bijdrage over "Love Football" in Karrewiet op Ketnet: