Snelders: "JPL is weerbaar, maar komt tekort op Champions League-niveau"

  Mo Salah kon zich op het einde tussen Cuesta en Lucumi wringen voor de 0-4.

  Genk heeft zich aardig geweerd tegen titelverdediger Liverpool in de Champions League, maar ging op het einde kopje-onder. 90 minuten tegen een topploeg lijkt net als in Club Brugge tegen PSG toch te veel voor de Belgische clubs. "Geleidelijk aan zag je Samatta, Ito en Bongonda aftakelen", zegt analist Eddy Snelders.

  De zware 1-4-cijfers die in Genk op het scorebord stonden, vertelden volgens analist Eddy Snelders niet het volledige verhaal. "De tactiek van Félice Mazzu werkte wel, behalve in de eerste twee minuten", zegt hij. "Bij een gebrek aan concentratie krijg je tegen Liverpool meteen een doelpunt tegen."

   

  "Maar dan heb je twee keuzemogelijkheden: ofwel zak je helemaal weg, ofwel probeer je er nog iets van te maken. Genk heeft de tactiek van Mazzu nageleefd. Ze hebben heel hard gewerkt. De aanvallers waren eerder verdedigers, want Genk stond heel gegroepeerd voor de zestien om Liverpool zo weinig mogelijk openingen te laten creëren. Dat lukte aardig want Coucke had voor de rust alleen werk met een poging van Mané."

   

  Genk had bovendien de pech dat de gelijkmaker van Samatta werd afgekeurd voor nipt buitenspel. "Een doelpunt had een enorme boost gegeven", zegt Snelders. "Het is natuurlijk geen garantie dat Genk de wedstrijd op een betere manier had afgesloten, want Liverpool had dan de druk opgevoerd."

  Het doelpunt van Samatta werd afgekeurd voor buitenspel.

  "Op het einde was het vatje af en werden de ruimtes groter"

  "In de eerste helft counterden de aanvallers van Genk drie keer goed bij balverlies van Liverpool. Maar ze moesten wel titanenwerk leveren om de defensie in de problemen te brengen. Als je elke keer moet terugplooien om de verdediging te helpen en dan in de omschakeling aan het doel van Alisson Becker moet geraken,  moet je gigantische afstanden afleggen."

   

  "Geleidelijk aan zag je Samatta, Ito en Bongonda dan ook aftakelen door hun zware opdrachten. Zo komt Bongonda bij het tweede doelpunt een beetje te laat om Oxlade-Chamberlain het scoren te beletten. Bij 0-2 zie je de kopjes wat meer naar beneden gaan."

   

  "Daarna was het vatje af, was Genk minder weerbaar en werden de ruimtes tussen de linies groter. Meer hebben Mané, Firmino en Salah niet nodig. Het centrale duo Cuesta-Lucumi speelde nochtans een verdienstelijke wedstrijd tegen het Liverpool-trio, maar op het einde gingen ze mee ten onder."

  De Genkse aanvallers moesten titanenwerk leveren om de Liverpool-defensie in de problemen te brengen.

  Eddy Snelders

  "9 tegendoelpunten zetten Club en Genk weer met de voeten op de aarde"

  Net als Club Brugge tegen PSG gaf Genk even de indruk dat het Liverpool in bedwang zou kunnen houden. "Maar op een gegeven moment is het bobijntje af", zegt Snelders. "Je moet altijd een tempo hoger spelen dan je gewend bent en de slijtage doet de rest."

   

  "PSG en Liverpool zijn natuurlijk twee wereldploegen, maar 9 tegendoelpunten zetten Club Brugge en Genk weer met de voeten op de aarde. Onze competitie is wel weerbaar, maar komt tekort op dat niveau."

   

  "Het enige wat ze kunnen leren, is dat er veel ploegen veel beter zijn. Maar ze kunnen positieve punten halen uit hun weerbaarheid en moeten zo snel mogelijk weer omschakelen naar de Jupiler Pro League. Genk heeft - met alle respect - een inloopwedstrijd tegen Cercle, maar je mag niet blijven hangen bij deze nederlaag."

   

  "Over twee weken moet Genk naar Liverpool en ze moeten al nadenken over hun aanpak: gaan ze iets hoger spelen, gaan ze scherper zijn en het wat langer volhouden?"

  Analist Eddy Snelders.