Speelsters leggen Spaanse voetbalcompetitie plat na afspringen arbeidsakkoord

  Barcelona

  Barcelona is een van de toonaangevende clubs in het Spaanse vrouwenvoetbal.

  De voetbalsters die actief zijn in Spanje hebben beslist om te staken nadat de eindeloze gesprekken met de clubeigenaars over een CAO in een doodlopend straatje zijn beland. Vanaf november zouden ze het werk neerleggen.

  Al anderhalf jaar zijn vertegenwoordigers van de speelsters en de clubs aan het onderhandelen over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Struikelblok is het minimum aantal uren per week die de speelsters in hun contract kunnen opnemen.

   

  Nu circuleren er contracten waarbij speelsters maar 12 uur per week worden betaald. De clubs willen dat optrekken naar 20 uur, maar de voetbalsters houden het been stijf en willens minstens 30 uur. In hun aanvankelijke voorstel was er zelfs sprake van een volledige werkweek van 40 uur.

   

  De beslissing is cruciaal, omdat hier ook het minimumsalaris van afhangt. Dat ligt nu op 16.000 euro, maar zou bij een nieuwe overeenkomst een stuk hoger liggen. "Het gaat niet alleen om het geld, het gaat om onze rechten", zegt Ainhoa Tirapu, de doelvrouw van de Spaanse nationale ploeg. "We eisen deze drastische maatregel, omdat dit het juiste moment is voor het vrouwenvoetbal. We doen dit niet voor onszelf, maar voor de speelsters na ons."

  Meer dan 90% stemt voor staking

  200 speelsters verzamelden gisteren in Madrid om de situatie te bespreken. Meer dan 90% stemde uiteindelijk voor een staking. Die zou ingaan vanaf begin november.

   

  De Spaanse vrouwencompetitie telt 16 clubs in de hoogste divisie, waarvan slechts een handvol profclubs. Atletico Madrid en Barcelona, met sterren als de Nederlandse Lieke Martens, zijn de toonaangevende clubs. Real Madrid neemt pas vanaf volgend seizoen met een vrouwenploeg deel op het hoogste niveau.