Wie is Charles De Ketelaere (18)? "Je kan hem vergelijken met Hans Vanaken"

  Charles De Ketelaere & Thomas Meunier

  De Ketelaere en Meunier in een (nog niet zo) ver verleden.

  Bij Club startte Charles De Ketelaere als vervanger van Vormer tegen de sterren van PSG. Sporza belde met Jacky Mathijssen, die de 18-jarige speler kent uit de nationale jeugdploeg, voor een portret. "Club zou hem moeten opleiden als mogelijke vervanger van Hans", klinkt het.

  "Charles mag terugblikken op een heel puike prestatie"

  Een verrassende naam in de startende 11 in Jan Breydel gisteren voor de match tegen PSG: Charles De Ketelaere. De jonge middenvelder kwam in de plaats van de geschorste Ruud Vormer en maakte zijn debuut. 

   

  "Het waren niet de makkelijkste omstandigheden", vertelt coach van de nationale jeugdploeg Jacky Mathijssen bij Sporza. "Eerst en vooral speel je toch wel tegen een topclub, ten tweede moet je toch iemand als Vormer vervangen. Hij stond voor een heel complexe opdracht, maar ik vind dat hij het heel goed gedaan heeft."

   

  "Heel het gamma aan kwaliteiten dat je nodig hebt: verdedigen, proberen in balbezit te komen, vista, overzicht houden en de nodige grinta. Dit alles heeft hij naar zijn beste vermogen gedaan, wat toch ook niet niets is."

   

  De Ketelaere begon zijn wedstrijd gisteren meteen fel en toonde dat hij geen schrik had. "Neen, en dat hoeft ook niet", gaat Mathijssen voort. "Dat is ook het mooie aan die jonge jongens. Ze stappen in een voetbalwereld die ze nog niet helemaal kennen. Een ander niveau, het tempo ligt hoger. Ik kan me niet voorstellen dat dit complexloos verloopt, dat er geen stress bij komt kijken." 

   

  "Maar Charles beschikt toch over een voldoende basis techniek, leest het spel en heeft zijn kwaliteiten. Hij wist waaraan hij begon en mag uiteindelijk terugblikken op een puike prestatie."

  Meunier probeert de Ketelaere de bal te ontfutselen.

  "Je kan hem meer vergelijken met Vanaken dan met Vormer"

  Maar wie is Charles De Ketelaere nu juist? Waaraan moet hij nog werken? "Ik denk gewoon nog het behalen van een hogere handelingssnelheid", legt Mathijssen uit. "Maar hij heeft heel veel kwaliteiten, dat geef ik gerust toe. Hij heeft mij bij de nationale ploeg ook al verrast bij zijn eerste selecties."

   

  "Charles heeft vooral nood aan snelheid rondom hem. Dan kan hij een bepalende speler in het team worden. Met een goede pass kan hij mensen vrijspelen, hij heeft overzicht, rust aan de bal en kan een man voorbij, ondanks het feit dat hij een beetje traag oogt. Hij lijkt een beetje op Hans Vanaken qua voetbalstijl. Absoluut meer dan op Vormer. Club zou hem moeten opleiden als mogelijke vervanger van Hans."

   

  "Qua mentaliteit en maturiteit zit het supergoed. Hij was ook, als ik goed ben ingelicht, een begenadigd tennisser, maar dat is 1 tegen 1. Als je daar goed opgeleid bent in je beginjaren, dan heb je een heel goeie mentale basis om ook nu in deze ploeg goed te kunnen functioneren." 

   

  "Daarnaast is het ook een slimme en intelligente jongen. Je kan er goed mee praten en hij kan opdrachten goed uitvoeren. Hij kan dus een goeie relatie opbouwen met een coach. Alles zit perfect om een heel mooie carrière te hebben." 

   

  "Ik durf met de hand op het hart te zeggen dat hij met deze juiste instelling en zonder blessures de eerste ploeg van Club Brugge zal halen. Maar de weg is nog lang, de voetjes moeten op de grond blijven, al ziet zijn voetbaltoekomst er zeker heel goed uit."

  De Ketelaere en Meunier in een (nog niet zo) ver verleden