"Red Panthers hebben meer kwaliteit dan China, enkel druk kan hen nekken"

  Red Panthers

  Kunnen de Red Panthers vrijdag en zaterdag juichen in China?

  Vrijdag en zaterdag spelen de Red Panthers twee cruciale duels in China: kwalificatie voor Tokio staat op het spel. Eddy Demarez: "China speelt nooit indrukwekkend, maar het is moeilijk om van China te winnen."

  Vier jaar geleden grepen de Red Panthers op pijnlijke wijze naast olympische kwalificatie. "Ze hadden toen alles in handen tegen Zuid-Korea, maar gaven het in de slotminuut toch nog weg", weet onze hockeyman Eddy Demarez nog. Dat mag nu niet gebeuren tegen China.

   

  "Ze hebben de wetenschap dat ze in de Pro League goed gespeeld hebben tegen China: 3-1-achterstand opgehaald en gewonnen met shoot-outs in China en thuis met overwicht gewonnen. Maar toen was er geen druk en nu is er heel veel druk."

   

  "De Panthers kunnen nu ook dominant spelen. Maar als er druk bij komt kijken, dan lukt het telkens niet, op het succesvolle EK 2017 na. Dat zit tussen de oren. Het grote voordeel is dat ze ver van huis en van de druk en voor weinig publiek mogen spelen."

   

  "De Red Panthers moeten gewoon het niveau halen dat ze in zich hebben en dan halen ze Tokio. De Belgen hebben meer kwaliteit dan China, het enige dat hen kan nekken is de druk. Het blijft een jonge ploeg, terwijl China veel ervaren en lepe speelsters heeft. China speelt nooit indrukwekkend, maar het is heel moeilijk om van China te winnen."

  De Red Panthers hebben meer kwaliteit dan China, het enige dat hen kan nekken is de druk.

  "Laatste jaren zijn aaneenschakeling van gemiste kansen"

  Tokio halen is cruciaal voor de Belgische hockeyvrouwen. "Er wordt al zeker 10 jaar geïnvesteerd in de Red Panthers. Maar in tegenstelling tot de mannen kunnen de vrouwen nog geen resultaat voorleggen, op de zilveren medaille van het EK 2017 na."

   

  "Londen 2012 halen was een onverhoopt succes, Rio 2016 missen was dan weer een grote ontgoocheling. Sindsdien zijn de Red Panthers wel beter geworden: fysiek en speltechnisch hebben ze veel vooruitgang geboekt. En toch zijn de laatste jaren een aaneenschakeling van gemiste kansen."

   

  "Op het WK 2018 hadden ze heel ver kunnen geraken, maar verliezen ze van Spanje, dat uiteindelijk in de halve finales zou stranden, na shoot-outs. In de Pro League behalen ze goeie resultaten tegen sterke landen als Australië en Nieuw-Zeeland en winnen ze van China en de Verenigde Staten.Dat zijn signalen van progressie.

   

  "Op het EK in eigen land hadden de Panthers moeten bevestigen, maar ze laten het afweten. Net als op het WK gaat het fout tegen Spanje, dat stressbestendiger was. Ze hebben een heel slechte beurt gemaakt op het EK en daarom zitten ze nu met een vervelende uitwedstrijd in China voor olympische kwalificatie." 

  De Red Panthers bij hun afreis naar China.

  "Tokio missen zal vragen oproepen bij sponsors"

  Tokio halen is cruciaal voor de Belgische hockeyvrouwen, niet enkel op sportief vlak. "Als ze twee keer op een rij de Olympische Spelen missen, dan zal dat vraagtekens oproepen op het vlak van sponsoring", denkt Demarez. "Ze zullen heel veel werk nodig hebben om bepaalde sponsors dan te overtuigen om door te gaan."

   

  "Het zal ook gevolgen hebben voor de steun van het BOIC. Je mag niet vergeten dat er zwaar geïnvesteerd wordt in het hockey. Bij een eventuele uitschakeling zal ook daar over nagedacht worden. Iedereen heeft het gevoel dat de echte doorbraak er vroeg of laat zal komen, maar tot nu gebeurde het wel telkens niet."