"BeNe League is misschien wel levensnoodzakelijk om niet weg te zakken"

  Acteren Anderlecht en Club Brugge in de toekomst in de BeNe League?

  Acteren Anderlecht en Club Brugge in de toekomst in de BeNe League?

  Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe heeft dinsdag een ballonnetje over een mogelijke BeNe League opgelaten. Sporza-journalist Eddy Demarez ziet nog flink wat obstakels voor een gezamenlijke competitie met België een Nederland een feit is.

  In een interview met Le Monde sprak Bart Verhaeghe de hoop op een Belgisch-Nederlandse competitie uit, al nuanceerde hij dat later op de dag wel bij Sporza. "Het belangrijkste is dat we er mee bezig zijn, maar we willen ons niet vastpinnen op een of andere deadline", aldus de voorzitter van Club Brugge.

   

  Sporza-journalist Eddy Demarez weet dat er nog heel wat moet gebeuren voor er sprake kan zijn van een competitieduel tussen Club Brugge en Ajax of PSV. "Het is logisch dat Verhaeghe altijd op zoek is naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Een nieuw stadion is daar goed voor, al wil dat nog altijd niet lukken", zegt Demarez.

  Met het oog op de hervorming van de Europese competities in 2024 is een BeNe League misschien wel levensnoodzakelijk om niet helemaal weg te zakken.

  Eddy Demarez

  "Daarnaast is schaalvergroting dé manier om meer financiële middelen te vergaren. Daarmee kun je dan de aansluiting behouden met de top 5 competities in Europa. Dat is nodig om de boot niet te missen wanneer in 2024 de Europese competities zoals de Champions League en de Europa League hervormd worden."


  "Vanaf dan zal de Champions League nog veel meer dan nu een meer gesloten systeem worden. In de huidige context wordt het dan heel moeilijk om er nog bij te geraken. Met het oog op de hervorming van de Europese competities in 2024 is een BeNe League misschien wel levensnoodzakelijk om niet helemaal weg te zakken."

  "Voor competitiehervorming is 2/3e van de stemmen nodig"

  "Momenteel lopen er informele gesprekken van de Belgische G5 met Nederland, met toestemming van de Pro League. Voorlopig is daar nog niks concreets of officieels uitgekomen", weet Demarez, die ook uitlegt wat er in België nodig is voor een competitiehervorming.

   

  "Vroeger moest je 80% van de stemmen hebben om een competitiehervorming door te voeren. Nu is dat nog 2/3e. De G5 en Zulte Waregem hebben elk 3 stemmen, de overige 10 1A-clubs hebben elk 2 stemmen en de clubs uit 1B hebben elk 1 stem. 46 stemmen in totaal dus en je zult altijd de steun nodig hebben van een aantal kleinere clubs."

   

  "Die kleinere clubs zijn bijna allemaal verlieslatend. Iedereen heeft voortdurend geld nodig. Om hen te overtuigen, zul je met redelijk wat geld moeten zwaaien, want zij moeten de kans om ooit in de BeNe League te geraken zo goed als opgeven. Het wordt zeker niet makkelijk hen te overtuigen."

  Bart Verhaeghe (r) droomt van een BeNe League.

  Bart Verhaeghe (r) droomt van een BeNe League.

  "Vrees dat 8 Belgische teams te veel is"

  Bart Verhaeghe sprak van een BeNe League met 8 Belgische en 10 Nederlandse clubs. "Als je weet dat België 11 miljoen inwoners heeft en Nederland 17 miljoen, dan lijkt 8 Belgische clubs me al redelijk goed bedeeld", vindt Eddy Demarez.

   

  "Ik vrees dat 8 Belgische ploegen te veel is om het voor iedereen interessant te houden. Zitten er veel mensen te wachten op pakweg Vitesse-KV Mechelen? Ook lijkt het me belangrijk of het al dan niet een gesloten competitie zou zijn. Bij een gesloten systeem wordt het heel moeilijk om de kleinere clubs te overhalen."

   

  "Daarnaast heb je ook nog het struikelblok van de Europese tickets. Als de UEFA de BeNeLeague beschouwt als één competitie bestaat ook de kans dat je als Belgische (top)club een aantal jaar naast Europees voetbal grijpt. Waar sta je dan?"

   

  "Anderzijds is het wel een feit dat een ploeg als Club Brugge nood heeft aan meer tegenstand in de Belgische competitie, net zoals Ajax en PSV dat ook hebben in Nederland."

  Ajax (foto) en PSV domineren in Nederland.