Na Belgische triomf: "Geldzucht van WBA ligt aan grondslag van al die titels"

  Ryad Merhy slaat de Hongaar Szello knockout

  Ryad Merhy slaat de Hongaar Szello knock-out.

  Zaterdag kroonde Ryad Merhy zich tot interim-wereldkampioen bij de cruisergewichten in de WBA. U leest het goed, interim. Wat stelt die titel nu voor in het immer uitbreidende bokslandschap? Bokskenner Alain Van Driessche probeerde het ons uit te leggen.

  WBA: 4 wereldkampioenen per gewichtsklasse

  Wanneer we vragen naar het waarom van zoveel wereldtitels in 1 boksbond, verrast Van Driessche ons. "De WBA heeft 4 wereldtitels per categorie!" Terwijl wij dachten dat het er maar 3 waren. Wat ook al veel is in vergelijking met andere grote boksbonden zoals WBC, WBO en IBF, waar 1 wereldkampioen is per gewichtscategorie.

   

  Van Driessche somt op: "Je hebt de reguliere gordel, de WBA World Champion, waartoe elke bond zich zou moeten beperken. Die is in handen van de Kazak Beiboet Sjoemenov, maar die is geblesseerd en kan zijn titel niet verdedigen. Daarom is er de WBA Interim World Champion, de titel die Merhy veroverde."

   

  "Daarnaast heeft deze bond nog de WBA Super Champion (Arsen Goulamirian) in het leven geroepen om boksers die bij 2 verschillende bonden wereldkampioen zijn te erkennen. En tot slot is er nog de WBA Gold Champion (Aleksej Jegorov). Wat dat juist is, weet niemand, maar het is wel voor zo'n titel dat Delfine Persoon binnenkort moet boksen."

   

  Een kat vindt er haar jongen niet meer in terug, maar zoals Van Driessche zegt: "Eigenlijk draait het gewoon om meer gordels te hebben dan de anderen. Ik wil geen afbreuk doen aan de mensen die zo’n titel bezitten. Maar het is gemakkelijker om wereldkampioen te worden als er 4 gordels te verdelen zijn."

  De WBA Interim World Champion-gordel.

  De WBA Interim World Champion-gordel

  Money makes the world go round

  Dan rijst de vraag waarom er geen overkoepelende organisatie komt waar per gewichtscategorie 1 wereldkampioen is? "Er is gewoon een markt voor méér wereldtitels. Dat zijn allemaal kleine economieën die draaien op zo een titel."

   

  "In Charleroi, ergens in Rusland, in het zuiden van Frankrijk... en iedereen doet er zijn voordeel bij. Je kan dat die mensen niet verwijten, maar voor de sport zelf is het op lange termijn en op groot niveau zeer nefast."

   

  Van Driessche doet het systeem uit de doeken: "Om zo’n titelgevecht te mogen organiseren moet je “gesanctioneerd” zijn en moet je een “sanction fee” betalen. Je koopt het recht om het te mogen organiseren. Sommigen rekenen in vaste bedragen, bij anderen is dat in verhouding met de beurs. Ik heb zelfs geweten dat het tot 10 procent was! Dus hoe meer titelgevechten, hoe meer geld er in het laatje komt."

  Bij heel grote gevechten zoals bijvoorbeeld Delfine Persoon tegen Katie Taylor stonden alle wereldtitels op het spel in alle bonden. Wel, hier passeert dus elke bond langs de kassa.

  Alain Van Driessche

  "Bij heel grote gevechten, zoals bijvoorbeeld Delfine Persoon tegen Katie Taylor, stonden alle wereldtitels op het spel in alle bonden (WBA, WBO, WBC, IBF). Wel, hier passeert dus elke bond langs de kassa.Als de kamp groot genoeg is, dan kan dat eraf. Maar voor kleine organisatoren is dat dus ondoenbaar. Als er niet genoeg sponsors zijn, dan blijft er bijna niets over."


  Het gaat ook niet alleen over de “sanction fees”, maar ook over de scheidsrechter en de juryleden, gaat Van Driessche voort: " Elke bond wil in overleg met de boksers een bepaalde scheidsrechter en dat kost ook geld. Gelukkig gebruikt men hier af en toe zijn gezond verstand en laat men geen Australiër overkomen voor een gevecht in Charleroi."

   

  Maar puur sportief gezien is het vreemd dat een Belgische scheidsrechter een kamp van een Belg zou leiden in een wereldtitelgevecht. En toch gebeurt dat vaak, in overleg, om de kosten te drukken.

  Ryad Merhy pronkt met zijn gordel van interim-wereldkampioen.

  Ryad Merhy pronkt met zijn gordel van interim-wereldkampioen.

  "Het is geen ladder meer, maar een berg met veel flanken"

  Van Driessche maakt ook nog een vergelijking met hoe het vroeger was: "Het grote verschil met vroeger is de manier waarop je nu kampioen kan worden. Het was nationaal kampioen, continentaal kampioen en daarna ging je voor de wereldtitel. Nu is het geen ladder meer, maar het is een berg met veel zijden."

   

  "In de koers kan je de de Mont Ventoux op langs Bédoin, of een andere kant en zo zijn er  ook in het boksen veel manieren om naar boven te klimmen. Af en toe staat er wel één op die de "undisputed" nummer 1 is in alle bonden, maar voor de rest is het pure business geworden."

   

  Hij haalt nog eens het voorbeeld aan van Persoon. "Zij is de enige boksster die recht heeft op een rematch voor de wereldtitel tegen Taylor, maar ze wordt gedwongen door die boxing politics en de alfabetsoep van de bonden om uit te wijken."

  De beste lichtgewicht ter wereld wordt verplicht, door alle vier de bonden, om in een lichtere categorie voor een wereldtitel te gaan.

  Alain Van Driessche
  Delfine Persoon haalt uit naar Katie Taylor

  Delfine Persoon haalt uit naar Katie Taylor

  "De beste lichtgewicht ter wereld wordt verplicht, door alle vier de bonden, om in een lichtere categorie voor een wereldtitel te gaan. Er is geen enkele van die bonden die gezegd heeft tegen Taylor: “Je mag plannen hebben zoveel je wil, maar je volgende kamp is de rematch tegen Persoon.” Maar de schaamte en de schande zijn die bonden al lang voorbij. Die trekken zich daar niks van aan!"

   

  Nu moet ze kampen voor zo'n WBA Gold-titel in de superveergewichten, omdat de reguliere titel in handen is van een uit Noord-Korea overgelopen boksster. "Probeer die maar eens naar Oostende te halen. Er is niemand die voor Belgische beurzen naar hier komt. Iedere tegenstander van enig formaat vraagt minstens 100.000 euro. Dat kunnen wij niet. Er zijn geen tv-rechten, er speelt niks op grotere schaal."

  Positief voor de bokssport in België

  Is de interim-titel van Merhy dan niks waard? Helemaal niet, zegt Alain Van Driessche, maar hij nuanceert wel: "Aan de grondslag van al die titels ligt de geldzucht van de WBA en je moet daarin meespelen als manager. Alain Vanackere, de manager van Ryad Merhy, speelt het spel het beste van alle managers die in België actief zijn."

   

  "Want al klopt het niet op absoluut sportief niveau, toch is deze titel voor de Belgische bokssport, die al lang niet meer tot de wereldtop behoort, heel positief. Er was een prachtig gala in Charleroi met 3.500 à 4.000 toeschouwers. Het werd live uitgezonden op RTL en het is bij Sporza aan bod gekomen. Allez… je moet het maar doen, hé."

   

  "Dus dat is een goede zaak voor de sponsors van Merhy en voor hemzelf. Hij staat op de kaart en waarom zou hij een titel nastreven die onhaalbaar is en waarvoor de Amerikaanse markt zich isolationistisch afsluit?"

   

  "En als de WBA zegt dat die Szello een valabele tegenstander is, dan is dat zo, hé.  Het is ook een stap naar meer. Ik denk dat het interessant is dat hij weer achter Goulamirian aangaat, waarvan hij al verloren heeft. Maar misschien moet hij wel over de grenzen heen kijken naar de WBC, waar de wereldtitel vacant is. Daar liggen ook mogelijkheden."

  Alain Vanackere, manager Ryad Merhy

  Alain Vanackere, manager Ryad Merhy

  Lijstje afkortingen:

  • WBA: World Boxing Association
  • WBC: World Boxing Council
  • WBO: World Boxing Organization
  • IBF: International Boxing Federation