Volgend seizoen 16 Wereldbekermanches? "Gesprekken met organisatoren zijn volop aan de gang"

  Eli Iserbyt en Toon Aerts

  Eli Iserbyt voert dit seizoen het klassement aan, Toon Aerts is de titelverdediger in de Wereldbeker.

  Volgend seizoen breidt de Wereldbeker veldrijden uit tot 14, 15 of 16 manches. De organisatoren én de veldrijders maken zich zorgen. "Onze stem mag niet verwaarloosd worden", laat Wereldbekerleider Eli Iserbyt weten. "We overleggen met iedereen", antwoordt organisator Flanders Classics, die snel met nieuws belooft te komen.

  Vanaf volgend seizoen zal uw veldritagenda er heel wat anders uitzien. De grootste verandering is de uitbreiding van de Wereldbeker: van 9 manches nu gaat het naar 14, 15 of 16 wedstrijden volgend seizoen.

   

  Minstens de helft zal in het buitenland plaatsvinden. Als er 14 of 15 manches komen, moeten die in 7 verschillende landen georganiseerd worden. Worden het er 16 dan wil de Internationale Wielerunie UCI crossen in 8 verschillende landen.

   

  Dit seizoen doen de veldrijders 6 landen aan in de Wereldbeker: de Verenigde Staten (Iowa en Waterloo), Zwitserland (Bern), Tsjechië (Tabor), België (Koksijde, Namen en Heusden-Zolder), Frankrijk (Nommay) en Nederland (Hoogerheide).

  Ontwerp UCI-veldritkalender 2020-2021  
      dit seizoen:
  zondag 11 oktober 2020 Wereldbeker 1 Gieten (Ned) - Superprestige
  zondag 18 oktober 2020 Wereldbeker 2 Bern (Zwi) - Wereldbeker
  zondag 25 oktober 2020 Wereldbeker 3 Gavere - Superprestige
  zondag 1 november 2020 Wereldbeker 4 Koppenbergcross  - DVV-trofee
  7 en 8 november 2020 EK in Rosmalen (Ned)  
  woensdag 11 november 2020 Wereldbeker 5 Niel - Rectavit Series
  zondag 15 november 2020 Wereldbeker 6 Hamme - DVV-trofee
  zondag 22 november 2020 Wereldbeker 7 Koksijde - Wereldbeker
  zondag 29 november 2020 Wereldbeker 8 Mol
  zondag 6 december 2020 Wereldbeker 9 Zonhoven - Superprestige
  zondag 13 december 2020 Wereldbeker 10 Overijse
  zondag 20 december 2020 Wereldbeker 11 Namen - Wereldbeker
  zaterdag 26 december 2020 Wereldbeker 12 Heusden-Zolder - Wereldbeker
  zondag 27 december 2020 Wereldbeker 13 Diegem - Superprestige
  zondag 3 januari 2021 Wereldbeker 14 Brussel - DVV-trofee
  9 en 10 januari 2021 nationale kampioenschappen  
  zondag 17 januari 2021 Wereldbeker 15 Nommay (Fra) - Wereldbeker
  zondag 24 januari 2021 Wereldbeker 16 Hoogerheide (Ned) - Wereldbeker
  30 en 31 januari 2021 WK in Oostende  

  Buitenlandse organisator luidt alarmbel

  Vraag is nu welke veldritten volgend seizoen deel zullen uitmaken van de nieuwe Wereldbeker. Die sleutel ligt in handen van de Internationale Wielerunie UCI en rechtenhouder/wielerorganisator Flanders Classics.

   

  De organisator van de wedstrijd in Zwitserland maakt zich zorgen over de make-over. "Wij weten als organisator nog totaal niets", noteerde Veldritkrant gisteren in Bern uit de mond van Christian Rocha. "Tot nu toe hebben we nog maar één telefoongesprek gehad met Flanders Classics. Verder hebben we nog geen info van hen of de UCI.”

   

  "De UCI beloofde ons vorig jaar dat in de zomer alles duidelijk zou zijn. We zijn oktober en we weten niets. We willen deze Wereldbeker de komende jaren naar Bern blijven brengen, maar op deze manier wordt het elke dag meer onzeker. Elke dag verliezen we, de deals met grote sponsors worden nu afgesloten."

   

  Rocha begrijpt ook niet waarom zaterdag een Superprestigemanche in Boom op de kalender stond. "Ze maken het de renners stilaan onmogelijk. Stel je voor dat de dag voor de start van de Ronde van Frankrijk er een belangrijke wedstrijd zou doorgaan in Tsjechië. Dat kan toch niet", vindt de Zwitser. 

  Wij weten als organisator nog totaal niets. Elke dag verliezen we, de deals met grote sponsors worden nu afgesloten.

  Christian Rocha bij Veldritkrant

  "Als we allemaal nu eens "neen" zeggen"

  De veldrijders steunen de organisator van de cross in Bern. "Het zou zonde zijn als de cross van de kalender verdwijnt", tweet Quinten Hermans.

   

  "Cross zoals cross moet zijn", vult Wereldbekerleider Eli Iserbyt aan. "Ik vind het fantastisch dat de UCI en Flanders Classics de Wereldbeker naar een hoger niveau willen tillen, maar de stem van de renner en de organisator mag niet verwaarloosd worden."

   

  Steve Chainel wil actie ondernemen en denkt aan een boycot. "Als nu eens alle renners en ploegleiders "neen" zeggen. Samen staan we sterk", oppert de 36-jarige Fransman, die gisteren als 20e finishte in Bern en Sven Nys aanspreekt. "Sven, jij bent een legende, jouw stem is van groot belang."

   

  Nys gaat op het voorstel in. "Op mij kan je rekenen", belooft de teammanager van de Telenet Lions op zijn Twitter.

  Flanders Classics: "Volop bezig met gesprekken"

  "Kijk, de vraag van de UCI was heel duidelijk: het veldrijden moet hervormd worden", legt Chris Mannaerts van wielerorganisator Flanders Classics uit. "Die internationalisering staat ook voorop, maar we willen dat wel doen met respect voor de tradities."

   

  "Sinds juni voeren wij daarom gesprekken met alle organisatoren en maken we hen duidelijk wat precies de verwachtingen zijn voor een Wereldbeker." Ook met Bern was er dus al contact. Mannaerts: "Ook met hem zullen we in alle openheid verdere gesprekken voeren."

   

  "We weten pas sinds juni dat we verantwoordelijk zijn voor deze opdracht", gaat Mannaerts voort. "Veel vroeger konden we niet in actie schieten en we zijn volop bezig met die gesprekken. We gaan nu voort overleggen met iedereen over de concrete invulling daarvan."

   

  "Op korte termijn maken we de voorwaarden voor een Wereldbekercross bekend. Dat zal ergens rond 1 november zijn, misschien ervoor, misschien erna. Ik pin me niet vast op een datum."

  We weten pas sinds juni dat we verantwoordelijk zijn voor deze opdracht. Veel vroeger konden we niet in actie schieten en we zijn volop bezig met die gesprekken.

  Chris Mannaerts (Flanders Classics)