"1B is fysiek kampioenschap: die les heeft Lokeren nog niet begrepen, Roeselare wel"

  Lokeren verloor kansloos bij Westerlo.

  Bij een aantal Lokeren-spelers lijkt het besef nog niet gekomen dat je in 1B op alle vlak fysiek present moet zijn.

  Karel Fraeye blikt na elke speeldag in de Proximus League terug, maar vandaag kijkt onze analist ook al uit naar de kraker OHL-Westerlo van volgende week vrijdag. De 2 ploegen staan allebei op kop met 22 punten na 11 duels.

  Westerlo en OHL waren de enige ploegen uit de top die een driepunter lieten optekenen en laat aanstaande vrijdag net OH Leuven–Westerlo geprogrammeerd staan. Toch al even daarop vooruitlopen: een gelijkspel zou zowel voor de Leuvenaars als de Kemphanen een bijzonder slechte uitslag zijn, maar het zou de spankracht wel ten top drijven als Union en Virton hun wedstrijd winnend zouden afsluiten.

   

  Gezien de topper al op vrijdagavond gespeeld wordt, wordt speeldag 12 mogelijks
  een bijzonder interessant voetbalweekend in 1B.  

  Contrast tussen Westerlo en Lokeren oogt groot

  Westerlo won de voorbije speeldag met 2-0 van Lokeren, waar het contrast tussen beide teams groot oogde: de mannen van Bob Peeters teerden op automatismen, op vertrouwen en gaven eigenlijk nauwelijks 1 kans weg over de hele wedstrijd.

   

  Spelers vonden elkaar vlot en raapten elkaars steekjes wel op. De 1-0 van Gilles Dewaele, die de bal van buiten de zestien in de verste hoek deponeerde, weerspiegelt het vertrouwen en de huidige vormcurve die in “Het Kuipje” heersen.

   

  Bij een aantal spelers van Lokeren lijkt nog steeds niet het besef gekomen dat de Belgische “tweede klasse” een stevig kampioenschap geworden is, waar je in de eerste plaats fysiek op alle vlak present moet zijn. Strijd leveren, vol in de duels gaan, niet kijken op een meter. Pas dan kan je aan het voetbal in balbezit gaan denken.

   

  Dat De Boeck zijn beide spitsen afbrandde, is dan wel deels terecht, maar die spitsen moeten ook bediend en gesteund worden, iets waar het Lokerse schoentje toch ook wel wrong.

  Roeselare had 10 weken achterstand op de rest

  Bovenstaande is een les waar ze bij Roeselare intussen van bekomen zijn. Het siert de IJslandse trainer Gretarsson, dat hij altijd rustig bleef en dat hij nooit aan de klaagmuur is gaan staan; het siert het bestuur van Roeselare, dat ze de schuld van de lastige competitiestart ook niet bij de trainer hebben gelegd.

   

  Pas op de allerlaatste dag van de transferperiode een volwaardige kern bijeenkrijgen, dat levert 10 weken achterstand op ten opzichte van de andere ploegen, die met het grootste deel van de kern de voorbereiding en een volledige augustusmaand afwerken.

   

  Doordat de nieuwkomers op Schiervelde – net als bij Lokeren - vooral buitenlanders waren of spelers die de Proximus League niet kenden, heeft het tijd nodig om de ploeg uit te bouwen.

   

  Het is op zich allemaal niet onlogisch: buitenlandse spelers tekenen hun contract in de Belgische tweede klasse en veronderstellen onbewust dat het in de tweede klasse wel los zal lopen. Niet in deze reeks dus, waar je zoals aangegeven fysiek voluit moet gaan op alle vlak.

   

  Te veel spelers waren bij Roeselare niet klaar voor de competitiestart: fysiek niet in orde, nog niet aangepast aan het voetbal in 1B, waardoor het een schijnbaar onmogelijke opdracht was voor Gretarsson om een echt team te vormen en duidelijke voetbalideeën op de mat te leggen.

  Roeselare heeft zijn fysieke component redelijk op orde en heeft vertrouwen teruggewonnen

  Tel daarbij de surreële week rond het faillissement, wat absoluut een mentale impact heeft gehad op de spelersgroep. Intussen lijkt Roeselare de fysieke component redelijk op orde te hebben en sinds de omschakeling naar hoge pressing in een soort van 3-4-3 heeft de IJslander het team zijn vertrouwen laten terugwinnen.

   

  De West-Vlamingen spelen compacter dan eerder, zetten goed druk op de bal en hebben na de winst tegen Leuven het geloof in eigen kunnen teruggevonden. Efficiëntie gaat meestal wel gepaard met de flow waarin een team zit en het vertrouwen waarmee het loopt te voetballen: in die zin scoorde Roeselare 1-0 uit haar eerste en 2-0 uit haar tweede kans. Een efficiëntie waarop Union normaal een patent heeft, maar niet zo zaterdag op Schiervelde.

  Abdoulie (19) is een gedreven kerel met een goeie kop

  De meest opvallende speler voor mij dit weekend stond echter bij geen enkel winnend elftal in de ploeg: de Gambiaan Sanyang Abdoulie (slechts 19 jaar) was op zijn Lommelse flank een ware kwelduivel voor de Leuvense defensie: snel, explosief, doelgericht én hard werkend.

   

  Niet toevallig werkte hij dit weekend zijn beste wedstrijd af in een offensiever Lommel, dat zich bij momenten de betere toonde van OHL.  Zijn interview achteraf toont een gedreven kerel met een goeie kop, die - als hij zich dit seizoen doorontwikkelt - snel de
  stap hogerop zal maken.

  Karel Fraeye