Russische en Kosovaarse teams mogen niet meer tegen elkaar uitkomen

  Standard-speler Mergim Vojvoda zal met Kosovo niet meer tegen Rusland spelen.

  Russische en Kosovaarse teams mogen wegens veiligheidsrisico's niet langer tegen elkaar uitkomen. Dat heeft de Europese voetbalbond (UEFA) op een spoedzitting beslist.

  Tussen Rusland en Kosovo zijn al langer spanningen omdat Moskou de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkent. Om de temperatuur niet nog meer te laten stijgen bij voetbalwedstrijden, grijpt de UEFA in. Er komt een verbod op onderlinge duels tussen Kosovaarse en Russische teams, en dat voor onbepaalde tijd.

   

  In de kwalificaties voor het EK 2021 in het vrouwenvoetbal zitten Rusland en Kosovo in dezelfde groep en daarvoor besliste de UEFA dat de onderlinge groepswedstrijden op neutraal terrein gespeeld moeten worden.

   

  Ook het EK bij de mannen van komend jaar kan problemen veroorzaken, aangezien Kosovo verrassend genoeg nog kans maakt om zich te kwalificeren. Rusland is al geplaatst en heeft met Sint-Petersburg een speelstad. Daar worden drie groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld.

   

  In 2014 nam de UEFA al een gelijkaardige beslissing voor Rusland en Oekraïne.