Eekhoff vecht diskwalificatie op WK wielrennen aan bij het TAS

  Eekhoff barstte in tranen uit na zijn diskwalificatie.

  De Nederlandse belofte Nils Eekhoff geeft zich nog niet gewonnen na zijn diskwalificatie op het WK in Yorkshire. Eekhoff kwam als eerste over de streep, maar had volgens de jury te lang gestayerd.

  3 weken geleden ging Nils Eekhoff van de hemel naar de hel. De 21-jarige Nederlander uit de opleidingsploeg van Team Sunweb veroverde toen de wereldtitel bij de beloften, maar werd nog voor de podiumceremonie gediskwalificeerd.

   

  Eekhoff had vroeg in de wedstrijd na een val een tijdje pal achter de Nederlandse ploegleidersauto gereden, beter bekend als stayeren. De jury besloot de regels strikt toe te passen en Eekhoff te diskwalificeren. Dat gebeurde echter pas zo'n 20 minuten na de finish, toen de Nederlander zich al een tijdje wereldkampioen waande.

   

  "Voor Nils hoop ik dat er gerechtigheid komt", zei directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse bond KNWU, die Eekhoff steunt in zijn stap naar het TAS.

  Veneberg: "Hopelijk kijken ze goed naar de regel over stayeren"

  De renner had eerst protest aangetekend bij de internationale wielerfederatie UCI, maar dat werd direct afgewezen. "Dan blijft er maar één stap over: naar het TAS", zegt Veneberg, die ook hoopt dat het sporttribunaal duidelijkheid verschaft over de regels rond stayeren.


  "In de regels staat heel duidelijk dat je niet mag stayeren, daar gaan we niet over in discussie. Maar het gaat ons vooral om de timing en het toepassen van de consequenties daarvan", zegt Veneberg.


  "We weten absoluut niet wat het resultaat gaat worden. Maar we hopen in ieder geval dat goed naar die regel gekeken wordt. Nu gebeurt het heel vaak dat iemand die door een val of lekke band achterop is geraakt, door een auto wordt teruggereden. Als dat niet gedoogd wordt, dan betekent het vrijwel altijd einde wedstrijd na een val of lekke band. Maar dat moet dan voor iedereen gelden."


  "Je merkt het aan de reacties uit het peloton en bij de coaches, niemand weet nu goed waar hij aan toe is. Mogen we wel of niet iemand achter de auto meenemen?"

  VIDEO: Eekhoff bezondigde zich aan stayeren op het WK voor beloften