Bashir Abdi over zijn Belgische record: "Fantastisch, maar ik kan nog sneller"

  Een gelukkige Bashir Abdi tijdens zijn babbel met de pers in Gent.

  Een gelukkige Bashir Abdi tijdens zijn babbel met de pers in Gent.

  Bashir Abdi is op een persconferentie in Gent voor het eerst teruggekomen op zijn 5e plaats in de prestigieuze marathon van Chicago afgelopen zondag. Hij verbeterde er zijn eigen Belgische record tot 2u06'14". Abdi is trots, maar is er tegelijk van overtuigd dat hij nóg sneller kan.

  In Londen zette Bashir Abdi het Belgische record op de marathon eerder dit jaar al op zijn naam en in Chicago deed hij er nog eens de volle 49 seconden vanaf.

   

  "Met grote tevredenheid blik ik terug. Het was fantastisch, maar ik weet tegelijkertijd ook dat ik fouten gemaakt heb", zegt Abdi.

   

  "Er is ruimte voor verbetering. Tussen 25 en 30 kilometer heb ik veel te traag gelopen en zo heel wat seconden laten liggen. Ik kan sneller, dat staat vast."

   

  Ter info: Abdi bleef tussen kilometer 25 en 30 plakken bij zijn trainingsmaatje "Sir" Mo Farah, die een offday beleefde.   

   

  De Belgische recordhouder heeft ondertussen zijn focus al verlegd naar de olympische marathon in Japan. Daar wil hij in minstens even goede vorm aan de start verschijnen.

   

  "Hopelijk kan ik richting de Spelen een gelijkaardige voorbereiding draaien als voor de marathon van Chicago. Dan is er iets moois mogelijk. Al vrij vroeg in de voorbereiding zijn we verhuisd van ons vaste trainingsoord in Ethiopië naar Flagstaff in Arizona, en daar heb ik uitstekend kunnen trainen."     

   

  Welke wedstrijden er nog op de planning staan voor Tokio 2020 is nog niet helemaal duidelijk.

   

  Abdi: "Ik keer even terug naar de kortere afstanden om mijn snelheid te onderhouden. Er staan zeker enkele veldlopen en een halve marathon op mijn programma, maar ik weet nog niet zeker welke. Ik heb nog niet samengezeten met mijn coach voor de wedstrijdplanning."

  "Schoenen zijn maar een hulpmiddel"

  Abdi ging op zijn persbabbel ook andere thema's niet uit de weg. Zo had hij het over de veelbesproken "superschoen" van Nike, waar hij zelf ook op loopt en die - volgens wetenschappelijk onderzoek - 1,5 tot 2% voordeel oplevert. Dat is naar topsportnormen een gigantische troef.

   

  Abdi liep zijn Belgische record in Chicago op het allerlaatste model van Nike, de "Next%", maar vindt de trammelant errond overdreven.

   

  "Ja, er zit een carbonplaat in", zegt Abdi. "Maar ik denk niet dat je technologische ontwikkeling kunt tegenhouden of verbieden. Bovendien zijn alle andere grote merken tegenwoordig ook bezig met carbonplaten in hun loopschoenen."

   

  "Ze staan nog iets minder ver in het proces, maar ik vind zeker niet dat je Nike nu moet verbieden of met de vinger moet wijzen."

   

  Het stoort Abdi dat er hier en daar gesuggereerd werd dat zijn prestaties louter aan de schoenen te danken zijn. "Een marathon loop je nog altijd op conditie, die geeft de doorslag. De schoenen zijn maar een hulpmiddel."

  "Farah wordt onterecht afgemaakt"

  Behalve voor zijn eigen schoenenleverancier neemt Abdi het ook op voor zijn goeie vriend Mo Farah, die jarenlang trainde onder de Amerikaanse coach Alberto Salazar, recentelijk voor vier jaar geschorst wegens verschillende overtredingen van de dopingreglementering.

   

  Abdi: "Het is goed dat Salazar gestraft wordt als hij de regels overtreden heeft. Maar als je het onderzoek doorneemt, lees je dat het over overtredingen met Amerikaanse atleten gaat. Mo Farah heeft hier niks mee te maken. Hij wordt onterecht afgemaakt door de Britse pers."

  Het interview van Marc Willems met Bashir Abdi: