"Maes is nog niet buiten schot, maar hij mag wel gewoon trainer zijn"

  Peter Maes leidde gisteren zijn eerste training bij Lommel.

  Peter Maes leidde gisteren zijn eerste training bij Lommel.

  Peter Maes is een van de verdachten in het fraudedossier van het Belgische voetbal, maar dat heeft Lommel niet tegengehouden om Maes aan te stellen als nieuwe trainer. "Hij is zeker nog niet buiten schot, maar hij mag wel werken", zegt Stef Wijnants.

  Peter Maes is de man die Lommel weer naar veilige oorden moet loodsen in 1B. "Het staat buiten kijf dat Lommel een man met metier heeft binnengehaald. Maes kan bij Mechelen en Lokeren prachtige resultaten voorleggen en ook bij Genk was het beter dan sommigen willen beweren", vindt Stef Wijnants.

   

  "Als hij een groep onder zijn hoede krijgt, weet je wie de baas is. Hij is een trainer waarbij het buikgevoel de bovenhand heeft en hij kan inschatten wat de capaciteiten van zijn spelersgroep zijn. Met zijn vurige coaching tijdens de match toont hij dat hij bezeten is van het spelletje en van winnen. Daar had Lommel toch wel nood aan."

   

  "Met alle respect voor de ontslagen Gislason, maar dat was toch een beetje een natte dweil. Een grijs figuur, te academisch. Nu zal de passie zeker terugkeren en Maes is dan ook nog een echte Lommelaar. Hij kan zichzelf opnieuw op de kaart zetten."

  Peter Maes

  Peter Maes

  "Maes is verdachte, maar mag wel trainer zijn"

  Kanttekening: Peter Maes is een van de verdachten in het fraudedossier. "Hij is in verdenking gesteld van witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie. Dat is niet niks. Hij had een zeer goede band met makelaar Veljkovic en zou zich maar al te graag handje contantje hebben laten uitbetalen", legt Wijnants uit.

   

  "Het gerecht is daar nog mee bezig. Veel meer kunnen we daar niet over zeggen. Hij is heel zeker niet buiten schot. Er zal zeker nog een straf volgen. Maar bij zijn vrijlating werd wel gezegd dat hij trainer mocht zijn, alleen had niemand hem tot nu toe geraadpleegd."

   

  "Peter Maes is een jaar lang uit de media geweest. Over zijn verdenking mag hij niet spreken. Maar nu kan hij zich niet meer verstoppen. Zolang er geen uitspraak is, vrees ik dat hij er toch veel vragen over zal blijven krijgen."

  Peter Maes op zijn eerste werkdag bij Lommel.

  Peter Maes op zijn eerste werkdag bij Lommel.

  "Als het plan van Lommel klopt, past Peter Maes er als echte Lommelaar wel in"

  "Lommel is nu in elk geval een club die meer dan ooit van dichtbij gevolgd zal worden", gaat Stef Wijnants voort. "Eigenaar Shochatovitch is een charmante man, maar geen onbesproken figuur. Hij leidt de club vanuit Londen en heeft een hele rist voetballers vanuit zijn Gambiaanse academie naar hier gehaald."

   

  "Op termijn wil hij van Lommel een 1A-club maken in een gemoderniseerd stadion. We geloven dat allemaal graag en het zou fantastisch zijn, maar ik ben sceptisch. De overname was al op het randje. Lommel had geen keuze wilde het blijven bestaan. Shochatovitch heeft maar 1 symbolische euro betaald, al heeft hij wel de schulden mee overgenomen."

   

  "Laten we eerlijk zijn: dat doet hij niet omdat hij Lommel een mooie stad vindt. Hij wil geld verdienen en daar is ook niks mis mee als het op een correcte manier verloopt. Het is daar wat troebel, maar er zijn ook positieve zaken, zoals de terugkeer van lokale helden als Ronny Van Geneugden, Harm van Veldhoven en Philip Haagdoren."

   

  "Ik mag hopen dat dat niet alleen is omdat die heren mogelijk goed betaald worden. Daar zal hopelijk toch ook wel een plan achter zitten. En als dat plan klopt, dan past daar ook wel een echte Lommelaar als Peter Maes in."

  Ehud Shochatovitch, links op de foto, zwaait de plak in Lommel.

  Ehud Shochatovitch, links op de foto, zwaait de plak in Lommel.