Geschillencommissie Hoger Beroep wil extra getuigen horen over STVV-Genk

  " "

  Ook de politie kon niet voorkomen dat STVV-Genk ontaardde en vroegtijdig werd afgeblazen.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft beslist om de disciplinaire zitting over het gestaakte duel STVV-Genk te hernemen op 7 november. Er moeten nog extra getuigen gehoord worden. STVV pleitte vanmiddag voor een 5-0-forfaitscore in zijn voordeel, Genk stelde dat de procedures niet correct gevolgd werden.

  Bij een 3-3-stand op speeldag 9 werd STVV-Genk kort voor het einde gestaakt, nadat fans van beide clubs zich negatief hadden gedragen. Vorige week vroeg bondsprocureur Kris Wagner de match te herspelen zonder publiek, nog een extra match zonder publiek, een aftrek van 2 punten voor beide clubs én 5.000 euro boete.

   

  Na de pleidooien van bondsprocureur Kris Wagner vandaag in het bondsgebouw en de advocaten van STVV en Genk vroeg de commissievoorzitter om de zitting even te schorsen. Genk had immers gepleit dat scheidsrechter Lawrence Visser en match delegate Jean-François Crucke niet de voorschriften hadden gevolgd om de Limburgse derby van 28 september definitief te staken.

   

  Zo zou er geen overleg geweest zijn met de veiligheidsverantwoordelijke van STVV, aldus advocaat Jochem Martens. De landskampioen claimt dat de gevorderde straffen daardoor ook niet van toepassing zijn.

   

  Om een en ander te verifiëren vraagt de Geschillencommissie Hoger Beroep om extra getuigenissen. Het tuchtorgaan had graag de veiligheidsverantwoordelijke van STVV, maar ook de hoofdverantwoordelijke van de politie gehoord.

   

  Daarnaast worden ook extra beelden opgevraagd waarin Genk-doelman Coucke de Truiense supporters zou hebben uitgedaagd.

  " "

  STVV kwam van 0-3 achter terug tot 3-3.

  STVV pleit voor 5-0-forfaitscore: "Niet verantwoordelijk voor Genkse fans"

  STVV pleitte om de 5-0-forfaitscore toe te kennen, nadat de Limburgse derby tegen Genk definitief was stilgelegd. "Wij nemen de verantwoordelijkheid voor de tijdelijke staking, maar moeten die niet nemen voor de gedragingen van Genkse fans."

   

  De match werd in de slotfase gestaakt door wangedrag van beide supporterclans. Nadat STVV-fans allerlei voorwerpen hadden gegooid naar Genk-doelman Coucke, gingen de spelers op het uur al eens een kwartiertje naar binnen. De tussenstand was op dat moment 0-3. Na het hervatten van de wedstrijd hervond STVV zijn adem en kwam terug tot 3-3.

   

  Vervolgens gingen de Genkse supporters hun boekje te buiten en floot scheidsrechter Lawrence Visser de wedstrijd in de 87e minuut af.

   

  STVV tekende present met voorzitter David Meekers, CEO Takayuki Tateishi en pleiters Kristof De Saedeleer en Johnny Maeschalck. Die laatste nam het woord: "Er is een spanningsveld tussen wat een club kan doen en wat de club aangerekend wordt. Men kan alleen verantwoordelijk gerekend worden voor de eigen fans, niet voor die van Genk. Er zijn inderdaad aanstekers en bekers gegooid door STVV-supporters. Dat moest niet gebeurd zijn. De stadionomroeper (fase 1) deed zijn werk en de match werd tijdelijk onderbroken (fase 2). Ik daag iedereen uit om nadien nog incidenten te vinden die ten laste gelegd kunnen worden van STVV", sprak meester Maeschalck.

   

  Voor fase 3, die waarbij de match werd stilgelegd nadat een Genkse fan op het veld was geraakt en de plexiglazen kooi was beschadigd, weigert STVV de verantwoordelijkheid op te nemen. "Daar is de definitieve stopzetting aan te wijten. STVV kan er niet aansprakelijk voor worden gesteld. Het stappenplan had opnieuw vanaf fase 1 moeten beginnen voor Genk. Dat is de enige manier waarop het reglement geïnterpreteerd kan worden."

   

  Omdat volgens STVV de defintieve staking op conto van Genk komt, pleitte Maeschalck ervoor dat de forfaitscore werd uitgesproken. "We nemen de verantwoordelijkheid voor fases 1 en 2, maar niet voor fase 3."

  Men kan alleen verantwoordelijk gerekend worden voor de eigen fans, niet voor die van Genk. We nemen de verantwoordelijkheid voor fases 1 en 2, maar niet voor fase 3.

  Advcocaat Johnny Maeschalck verdedigt STVV

  Genk spreekt van procedurefout bij stopzetting van derby

  Volgens Genk heeft scheidsrechter Lawrence Visser niet de correcte procedure gevolgd, toen hij besliste om voortijdig af te fluiten. De landskampioen claimt dat de veiligheidsverantwoordelijke van de thuisploeg niet werd geconsulteerd. "En dus kan alleen maar beslist worden dat de match moet worden herspeeld."

   

  Genk zakte met CEO Erik Gerits, secretaris Dirk Wiest en legal counsel Jochem Martens af naar de bond. In tegenstelling tot STVV ging de landskampioen niet in op de feiten, maar hield meester Martens een pleidooi over de procedure van de stillegging. Het bondsreglement schrijft 3 stappen voor bij ongeregeldheden in een voetbalstadion.

   

  Bij een eerste incident moet de stadionomroeper tussenkomen en worden de kapiteins bij de scheidsrechter geroepen. Als er nadien nog ongeregeldheden plaatsvinden, worden de spelers tijdelijk naar de kleedkamers ingestuurd. Bij een derde probleem blaast de scheidsrechter de match af.

   

  Volgens bondsprocureur Wagner delen de Limburgse rivalen de verantwoordelijkheid: STVV draait op voor fases 1 en 2, Genk voor fase 3. De derde fase was van kracht, nadat supporters de plexiglazen kooi rond het bezoekersvak hadden beschadigd.

   

  Maar volgens Genk heeft die derde fase niet plaatsgevonden. Advocaat Martens verwees daarbij naar bondsartikel P813, dat voor de derde fase stipuleert dat "de scheidsrechter contact opneemt met de veiligheidsverantwoordelijke van de organisator en de politie". En dat is volgens de kampioen niet gebeurd.

   

  "Alle disciplinaire gevolgen hangen vast aan dat bondsartikel P813, waardoor de gevorderde straffen niet opgelegd kunnen worden", aldus meester Martens, die claimde dat er slechts één oplossing meer overbleef: "Volgens de FIFA-regels moet de match gewoon herspeeld worden."

   

  Om de stelling van Genk te controleren besliste de Geschillencommissie Hoger Beroep dat een politieverantwoordelijke en de veiligheidsverantwoordelijke van STVV opgeroepen moeten worden als getuige. Zij zullen in principe op 7 november voor de commissie moeten verschijnen.

  Volgens Genk heeft de derde fase niet plaatsgevonden.

  Scheidsrechter Visser: "Veiligheid niet meer gegarandeerd"

  Scheidsrechter Visser was ook aanwezig om zijn beslissing te verdedigen. "De veiligheid van de spelers kon niet meer gegarandeerd worden", getuigde de ref. Volgens Genk moest hij eerst contact opnemen met de politie en een STVV-verantwoordelijke. "Dat heb ik niet gedaan. Maar dat is ook niet onze taak. Wij hebben geen tijd om naar de commandopost te gaan op zo'n moment. Daarom nemen wij contact op met de match delegate."

   

  Die match delegate, Jean-Francois Crucke, gaf Visser het signaal dat de wedstrijd best stilgelegd kon worden. "Ik had gesproken met de politieverantwoordelijke, die zich op het veld bevond. Die vertelde me dat de situatie zo ernstig was dat de politie het veld niet meer zou verlaten. Meer informatie had ik niet nodig om het signaal aan Visser gegeven", aldus Crucke.

   

  "Met de veiligheidsverantwoordelijke van STVV heb ik geen mondeling contact gehad, maar hij kon het gesprek dat ik met de politiecommandant voerde zeker horen. De man heeft zich ook niet verzet."

  Bondsprocureur Kris Wagner (archief).

  Wagner bevestigt vordering: "Wangedrag fans is nefast, straffen moeten gevoeld worden""

  Bondsprocureur Kris Wagner heeft vandaag zijn vordering tegen STVV en Genk niet bijgesteld. "Straffen moeten worden gevoeld. Er zijn twee soorten zaken: moeilijke en makkelijke. Maar er zijn er ook makkelijke die men nodeloos moeilijk probeert te maken. In dat laatste geval zitten we", aldus Wagner, die nadien de feiten chronologisch opsomde.

   

  "De situatie loopt uit de hand en de veiligheid van de spelers komt in het gedrang. Dat is de essentie van deze zaak. Dat men opwerpt dat een plexiglazen hek rond Genkse supporters provocerend werkt, is louter bijzaak en niet relevant."

   

  "De discussie over het aandeel van STVV of het aandeel van Genk ook. Het maakt niet uit wie de grootste schuld treft, daar anticipeert het bondsreglement op. Het is zoals discussiëren over welk geslacht de engel heeft. Er is hier duidelijk een gedeelde verantwoordelijkheid en dan vorder ik de straffen zoals voorzien in het bondsreglement."

   

  Genk eiste dat de wedstrijd herspeeld zou worden, weliswaar met publiek. "Dat is geen sanctie, maar een beloning. De clubs hebben daar ook alle commerciële belang bij, want weten dat het wel goed zal zitten met die sfeer. Laat ons serieus blijven. Wangedrag is nefast voor het voetbal."

   

  "Eindelijk worden er inspanningen gedaan, en dat is maar hoog tijd. Supporters moeten begrijpen dat je niet ongestraft met voorwerpen kan gooien. Dan moet je maar gaan hamerslingeren. Het is storend, gevaarlijk en respectloos", aldus Wagner, die zich nog opwierp als de bondgenoot van de clubs.

   

  "We willen allemaal dat supporters op een normale manier naar het voetbal kunnen, zonder dat ze nadien vol bier hangen of naar rook van vuurpijlen stinken."