Guinee, waar de roots liggen van Keïta, Pogba en een dunkfenomeen

  Naby Keïta

  De Guineeër Naby Keïta (m) voetbalt voor Champions League-winnaar Liverpool.

  Vandaag zetten 15.000 jongeren zich in tijdens de YOUCA-dag. Die staat dit jaar in het teken van Guinee. Tuur Smeets en Zeno Ziembicki stellen u Naby Keïta (Liverpool), Paul Pogba (Manchester United), Obbi Oulare (Standard) en NBA-speler Hamidou Diallo voor. De topsporters hebben allemaal roots in het West-Afrikaanse land.

  Naby Keïta: De beste voetballer uit Guinee

  Naby Keïta (24) is een topvoetballer, geboren en getogen in de sloppenwijken van Conakry, de Guineese hoofdstad. Hij groeide op in armoede en had één doel: de top van het voetbal bereiken. Hij wou veel geld verdienen om de armoede in zijn familie te bestrijden.

   

  Dat is hem ook gelukt. Via Frankrijk kwam hij terecht bij de Oostenrijkse topclub Red Bull Salzburg. Hier won hij 2 keer op rij de dubbel en werd hij Speler van het Jaar. In de zomer van 2016 werden zijn topseizoenen bekroond met een transfer naar RB Leipzig, de nieuwkomer in de Bundesliga.

   

  In zijn eerste seizoen kreeg Keïta meteen een plaats in de Ploeg van het Jaar van de Bundesliga, in z’n tweede seizoen schopte hij het tot de beste 11 van de Europa league.

   

  Na opnieuw twee topseizoenen kreeg hij zijn droomtransfer te pakken naar Liverpool. Hier won hij vorig jaar de Champions League en werd hij vicekampioen van de Premier League.

   

  Naast zijn rijk gevulde clubcarrière heeft hij ook al 31 interlands voor Guinee op de teller staan. In 2013 debuteerde hij voor de nationale ploeg op 18-jarige leeftijd, eind 2014 kwalificeerde hij zich voor de Afrika Cup.

  Paul Pogba: Een wereldkampioen met Guineese ouders

  De bekendste voetballer met roots in Guinee is Paul Pogba. De 26-jarige middenvelder van Manchester United is geboren in Frankrijk, maar zijn ouders zijn afkomstig uit Guinee.

   

  Pogba koos voor de nationale ploeg van Frankrijk en heeft met die ploeg de Wereldbeker in 2018 gewonnen. Zijn twee broers, Florentin en Mathias, verdedigen wel de kleuren van Guinee in het internationale voetbal.

  Obbi Oulare: Belgisch jeugdinternational met roots in Guinee

  Ook op de Belgische voetbalvelden loopt een speler met Guinees bloed rond. Obbi
  Oulare (23) is geboren in Waregem en aanvaller bij Standard.

   

  Zijn vader is voormalig Guinees international Souleymane Oulare. In 1999 werd hij
  Profvoetballer van het Jaar in België. Hij speelde voor Genk en maakte dat seizoen 17 goals, waarmee hij topschutter werd.

   

  Obbi kan zowel voor Guinee als voor België uitkomen. Bij de jeugd verdedigde hij de kleuren van zijn geboorteland.

  Oulare speelde nog niet voor de Rode Duivels, wel al bij de nationale jeugdselecties.

  Hamidou Diallo: Dunkfenomeen uit Guinee

  Hamidou Diallo is een Amerikaanse basketbalspeler met ouders van Guineese afkomst. De 20-jarige shooting guard van Oklahoma City Thunder won in 2019 het NBA Slam Dunk Contest. Dit is een jaarlijkse competitie van de NBA die wordt gehouden tijdens het NBA All-Star weekend.

   

  De deelnemers worden beoordeeld met punten op basis van de mooiste dunk. De 20-jarige Hamidou won met 48 punten. Hij stal de show met een sprong over kolos Shaquille O’Neal.

  YOUCA Action Day

  Dit artikel is een werkstuk van Tuur Smeets (17) en Zeno Ziembicki (16). De leerlingen uit het secundair onderwijs zetten zich vandaag in voor YOUCA (Youth for Change and Action).

   

  YOUCA is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Op de YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag, gaan meer dan 15.000 jongeren aan de slag in bedrijven. Wat ze verdienen, gaat naar een goed doel. Dit jaar zijn dat projecten van geëngageerde jongeren in Guinee, een land in West-Afrika.

  Deze jongens zetten zich op de Sporza-redactie in voor YOUCA.