Kennen we nu al twee EK-tegenstanders van België? 70% kans op Rusland en Denemarken

  Ploegfoto van de Rode Duivels.

  De loting voor het EK is op 30 november.

  Bent u een van de fans van de Rode Duivels die in spanning live de loting voor grote toernooien volgt? Dan dreigt de EK-loting een kleine tegenvaller te worden. Door de vele gastlanden en politieke gevoeligheden is de kans groot dat twee van de drie tegenstanders al vastliggen.

  Voor het eerst 12 gastlanden

  Het EK voetbal 2020 wordt niet in 1 gastland gespeeld zoals gebruikelijk is, maar in 12 gastlanden. Een gastland dat zich kwalificeert voor het EK, weet nu al in welke poule het zal  spelen.

   

  Zo speelt Italië zeker in groep A, zou Spanje zeker in groep E spelen of Engeland zeker in groep D.  Dat om zeker te zijn dat Spanje zijn matchen kan spelen in een stadion in Spanje en niet in Italië bijvoorbeeld.

   

  De 24 landen die zich kwalificeren worden verdeeld in 6 poules. Als de 12 gastlanden zich allemaal zouden kwalificeren, dan ligt de helft van de loting vast. Zo ver is het nog niet, maar specifiek voor de Rode Duivels lijkt het daar wel sterk op.

  Oekraïne mag niet tegen Rusland spelen

  Bij de loting op 30 november zijn er 6 reekshoofden. Dat zijn de beste 6 groepswinnaars van de EK-kwalificaties (er zijn in totaal 10 groepen). België is daar momenteel bij.

   

  Van de zes landen die op dit moment reekshoofd zouden zijn, zijn er vier die ook gastland zijn: Italië, Spanje, Engeland en Nederland. Dat betekent dat voor België en Oekraïne slechts twee groepen overblijven: groep B (toegewezen aan gastlanden Rusland en Denemarken) en groep F (toegewezen aan gastlanden Duitsland en Hongarije).

   

  Door de gespannen politieke situatie tussen Oekraïne en Rusland mogen beide landen niet in dezelfde groep geloot worden. Voor België blijft dan alleen groep B met Rusland en Denemarken over. Zo ontlopen de Rode Duivels sterke tegenstanders als Frankrijk, Duitsland, Portugal en Kroatië, maar erg tot de verbeelding spreekt een nieuwe confrontatie met Rusland niet natuurlijk. 

   

  Alles is voorlopig nog hypothetisch. België moet ten eerste groepswinnaar worden en ten tweede bij de beste zes groepswinnaars eindigen om reekshoofd te zijn. Bovendien is het ook afhankelijk van de resultaten van andere landen. Alle kansen opgeteld, is de kans dat het Rusland en Denemarken wordt bij de loting op 30 november, een kleine 70 procent.