"Mensen gaan naar KVM om elkaar te zien, cafés en discotheken zijn er nog nauwelijks"

  De KVM-fans.

  De fans van KVM blijven hun club steunen door dik en dun.

  Bekritiseerd door de tegenstand, meer dan ooit geliefd door de eigen aanhang. De sfeer op KV Mechelen kent hoogdagen. Voor het eerst in de geschiedenis van de club is een thuismatch twee keer op rij uitverkocht.

  KV Mechelen ontvangt zondag om 14.30u Antwerp. Een affiche waar in Mechelen traditioneel wordt naar uitgekeken. De 16.500 plaatsen zullen bezet zijn. Dat was ook al het geval tegen Club Brugge bij de vorige thuismatch.

   

  Het is opvallend dat in het seizoen nadat de club in zijn hart geraakt werd door het voetbalschandaal,  de fans sterker dan ooit achter hun club staan. "We zijn een club van ups en downs", zegt Bertrand Peeters, de voorzitter van het Malinwa Archief.

   

  "We hebben een Europacup gewonnen, zijn naar derde klasse gezakt, zijn teruggekomen, zijn in het voetbalschandaal verwikkeld. Onze club is zoals het leven en dat trekt aan, denk ik."

   

  "De achterban van KVM is sterk. Dat zag je 15 jaar geleden ook toen we het stamnummer konden terugkopen dankzij de supporters. Uniek in België. De club is onverwoestbaar en dat is door de fans. Er zijn in het voetbalschandaal dingen gebeurd, die niet hadden mogen gebeuren, maar ik denk dat de meeste mensen blijven geloven in de onschuld van KVM als club."

   De club is onverwoestbaar en dat is door de fans. Er zijn in het voetbalschandaal dingen gebeurd, die niet hadden mogen gebeuren, maar ik denk dat de meeste mensen blijven geloven in de onschuld van KVM als club.

  Naar KVM in plaats van op café of naar discotheek

  Wie wel eens in en rond het nieuwe stadion van KV Mechelen uithangt, heeft al gezien dat veel jonge mensen in de tribunes zitten "Achter de Kazerne". "Dat bewijst dat we een volksclub zijn", zegt Bertrand Peeters.

   

  "Er zijn veel jonge en ook veel vrouwelijke fans. Veel mensen vinden het specifieke, beetje Engelse sfeertje, leuk. Het nieuwe stadion zal ook een rol spelen. Na de match zijn er ook dj's. Mannelijke fans nemen hun vriendin daarvoor mee."

   

  "Want mensen gaan niet alleen naar het voetbal in Mechelen om over buitenspel te praten. Ook om sociaal te zijn. Mensen willen elkaar zien. De cafés en discotheken in de binnenstad zijn er niet meer."

   

  "Natuurlijk moet een club ook winnen. De beker en de titel in 1B hebben daar goed aan gedaan. Het is daarom goed dat er woensdag een plan is voorgesteld door de club om het budget te verhogen en de ambitie te vergroten. Op termijn willen we toch doorstoten naar Play-Off I." 

    abonnementenverkoop gemiddeld aantal toeschouwers
  2014-2015 7.129 9.568
  2015-2016 8.038 10.139
  2016-2017 9.002 11.973
  2017-2018 9.819 13.219
  2018-2019 10.835 13.559
  2019-2020 12.148 15.486