Verhuist olympische marathon? "In Sapporo is het 5 à 6 graden koeler"

  UItgedroogde en afgepeigerde marathonatleten zoals op het afgelopen WK atletiek in Doha wil het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet zien op de Olympische Spelen komende zomer in Tokio. Daarom wil het IOC de marathon en het snelwandelen verhuizen naar het koelere Sapporo.

  De organisator van Tokio 2020 heeft in een mededeling op woensdag laten weten dat het de olympische marathon en het snelwandelen wil verhuizen van Tokio naar Sapporo, zo'n 800 kilometer meer naar het noorden van Japan.

   

  "Een verhuis betekent significant lagere temperaturen voor de atleten. In de periode van de Olympische Spelen is het 5 tot 6 graden koeler in Sapporo dan overdag in Tokio."

   

  "Koelere condities voor uithoudingswedstrijden zijn onderdeel van een brede waaier aan maatregelen om atleten, toeschouwers en officials te beschermen tijdens de Spelen", klinkt het in de mededeling.

   

  Het IOC lijkt lessen getrokken te hebben uit het WK atletiek in Doha. Daar zorgden de warme temperaturen (zelfs om middernacht) en bijzonder hoge luchtvochtigheid voor extreme taferelen van uitgedroogde en afgepeigerde atleten.