Ook KV Mechelen voert gedragscode voor voetbalmakelaars in

  Wie een speler naar KVM wil brengen moet een gedragscode ondertekenen.

  KV Mechelen neemt een nieuw initiatief om schoon schip te maken na het voetbalschandaal. Net als Club Brugge eerder voert het een gedragscode voor makelaars in. Met een maximumpercentage voor makelaars gaat de club zelfs nog een stapje verder.

  KV Mechelen wil definitief breken met zijn verleden na het voetbalschandaal. Daar horen ook nieuwe mensen bij. Sinds enkele weken loopt Frank Lagast rond op de club als kersvers algemeen directeur. En nieuwe bazen, nieuwe regels.

   

  Elke spelersmakelaar die in de toekomst nog zaken wil doen met KV Mechelen, moet een gedragscode ondertekenen waarin hij of zij verklaart correct te werken. "Makelaars moeten in dat charter aangeven dat ze geregistreerd zijn, de regelgeving volgen en fiscaal in orde zijn", licht Frank Lagast toe.

   

  Het charter doet sterk denken aan het "know your agent"-contract van Club Brugge, maar KVM wil nog een stapje verder gaan en stelt ook duidelijke voorwaarden omtrent de commissies van spelersmakelaars.

   

  "We zijn transparant over onze voorwaarden. Als een makelaar daar niet in wil meegaan, dan werken we niet samen", legt hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx uit. "Als het verleden één ding heeft duidelijk gemaakt, dan wel dat de voetbalwereld transparanter moet worden."

   

  Eerder voerde KV Mechelen een ethische code voor haar bestuurders en medewerkers in. Ook intern bouwt Malinwa een extra controlefunctie in. De sportieve cel onder leiding van Dennis Henderickx en Tom Caluwé zal voortaan de transferonderhandelingen voeren. Pas nadien tekent het vierkoppige directiecomité de contracten. "Zo hebben steeds meerdere bestuurders zicht op een transfer. Dit alles met als doel de transparantie te verhogen", klinkt het.