Moet Barça-Real uitwijken naar Madrid door protest in Barcelona?

  Barcelona is de hoofdstad van Catalonië.

  Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, veel fans zijn Catalaans gezind.

  De Spaanse voetballiga wil de kraker tussen Barcelona en Real Madrid van de 10e speeldag laten spelen in Madrid in plaats van in Camp Nou. La Liga wil problemen vermijden in Barcelona, waar het de jongste dagen erg woelig is op politiek vlak.

  De voorbije dagen vonden er in Barcelona verschillende manifestaties plaats tegen de veroordeling van 9 prominente Catalaanse separatisten. Dinsdagnacht kwam het daarbij in de Catalaanse hoofdstad opnieuw tot stevige rellen met de ordediensten.

   

  Op 26 oktober is Barcelona een grote demonstratie gepland en dat is precies de dag waarop de Clasico tussen FC Barcelona en Real Madrid geprogrammeerd staat. Om geen extra olie op het vuur te gooien, wil La Liga nu liever dat die wedstrijd in Madrid afgewerkt wordt. Beide clubs lijken niet meteen enthousiast, de eindbeslissing ligt bij de Spaanse voetbalbond.

   

  Eerder deze week betuigde FC Barcelona in een statement zijn steun aan de veroordeelden en hun familie. "Een gevangenisstraf zal het conflict niet oplossen. De club vraagt aan de politici om, door dialoog en onderhandelingen, tot een oplossing te komen die leidt tot een vrijlating. We zijn solidair met de families van de personen die van hun vrijheid beroofd zijn."

  Het statement van FC Barcelona: