Depestele debuteert als hoofdcoach: "Het wordt al Roeselare dit jaar"

  " "

  Depestele was vorig seizoen assistent van Haasrode-Leuven, hij tekende 2 jaar als hoofdcoach van Menen.

  Morgen gaat de nationale volleybalcompetitie weer van start met de eerste speeldag. Afgelopen zondag klopte bekerwinnaar Roeselare kampioen Maaseik in de Supercup. Sporza zocht Frank Depestele op, die bij Menen aan zijn eerste avontuur als hoofdcoach begint om vooruit te blikken.

  Depestele zette in 2018 na 22 jaar profvolleybal over heel de wereld een punt achter zijn actieve spelerscarrière. Vorig seizoen proefde hij van het coachschap als assistent van Kris Eyckmans bij Haasrode-Leuven. Dit seizoen wordt zijn vuurdoop als hoofdcoach.

   

  En dat in een competitie die in plaats van 10 nog maar 8 ploegen telt. Op het einde van vorig seizoen liet Zoersel verstaan dat het door het afhaken van enkele sponsors niet meer in het betaalde volleybal zou aantreden. En Guibertin schreef zich ook niet meer in voor het nieuwe seizoen.

   

  Van 10 naar 8 lijkt geen positief signaal. "Je kunt het ook anders bekijken", countert Depestele: "Ik denk dat de competitie nu misschien iets sterker gaat worden. Roeselare en Maaseik gaan er nog altijd bovenuit steken, maar tussen 3 en 8 zal er een mooie competitie zijn."

   

  "Qua ploegen is het misschien een beetje te weinig, maar het niveau van de competitie zal wel stijgen, denk ik. Maar oké, ik zou ook liever met 12 ploegen spelen, maar als dat niet mogelijk is, is misschien de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit."    

  Ik zou ook liever met 12 ploegen spelen, maar als dat niet mogelijk is, is misschien de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit.

  "Budget van Menen draait rond 250.000 euro"

  Ook Menen had problemen om de nodige fondsen bij elkaar te vinden, maar het is de club gelukt: "Voor de meeste ploegen is het niet makkelijk - buiten Roeselare en Maaseik - en is het altijd zoeken naar nieuwe sponsors. Iedere ploeg probeert een deftige ploeg op poten te zetten en ik denk dat dat bij de meeste ploegen gelukt is."

   

  Over welke budgetten spreken we dan, als we Menen bekijken? "Rond de 250.000 euro. Dat is wel voor alles, niet alleen voor spelerslonen. Dat is dus niets in vergelijking met andere sporten of met Roeselare of Maaseik. Ik denk dat daar wel een verschil is van een klein miljoen."

  "Job van hoofdcoach ligt me, maar ik zal fouten maken"

  Hoe kijkt Depestele uit naar zijn eerste seizoen als hoofdcoach? "Het is spannend en het wordt wel tijd dat de competitie begint. We zijn al 6 à 7 weken bezig met de voorbereiding. De spelers snakken er ook naar."

   

  "Ik moet wel heel veel leren in deze nieuwe rol. Als speler is het makkelijker: je moet gewoon naar de trainingen gaan en naar de video kijken. Nu moet ik zelf de video maken. Maar ik doe het wel heel graag. De job ligt me, maar ik moet er in groeien. Ik besef dat ik ook fouten zal maken. Met Menen heb ik de ideale ploeg gevonden die mij dat groeiproces laat doormaken."

   

  Waar ligt zijn ambitie als coach, de top? "Je wil natuurlijk alleen maar beter en beter worden. Misschien dat ik nu in het begin nog niet klaar ben voor een topclub. Alhoewel, ik heb altijd in topclubs gespeeld. Ik wil groeien in deze rol. Ik heb in Menen een contract van 2 jaar en wil het hier zo goed mogelijk doen. We zien dan wel hoe mijn carrière verloopt."

  Wat is zijn ambitie met Menen dit seizoen? "De laatste jaren was Menen altijd vierde. Dat is natuurlijk weer de ambitie. Ik denk dat elke ploeg met een beetje ambitie in de top 4 wil eindigen. Dat zou gezien de nieuwe competitieformule wel mooi zijn. Maar we zien wel waar we eindigen in deze versterkte competitie."

  De laatste jaren was Menen altijd vierde. Dat is natuurlijk weer de ambitie.

  "Roeselare heeft zich heel zwaar versterkt en is mijn titelkandidaat"

  Vorig seizoen kregen de volleyballiefhebbers fantastische play-offs te zien met Maaseik als kampioen ten nadele van Roeselare. Wat vindt Depestele van het nieuwe Maaseik? "Mijn gevoel zegt dat Maaseik niet versterkt is, maar het is aan hen om het tegendeel te bewijzen. Ik heb het gevoel dat Roeselare heel zwaar versterkt is. Ik denk dat dat het verschil gaat geven. Roeselare heeft heel veel wisselmogelijkheden. Ik denk dat het dit seizoen al Roeselare zal zijn."

   

  Roeselare, waar Depestele 6 jaar volleybalde, moest de voorbije 2 jaar de titel aan Maaseik laten. "In mijn tijd speelde alleen Maaseik kampioen, de laatste jaren nu was het eerder omgekeerd en pakte Roeselare meer de titel. Ik denk dus dat het daar steekt dat het al 2 keer de titel miste. Ik verwacht dat ze dit seizoen de titel pakken."

   

  Maaseik en Roeselare zijn ietwat buiten categorie. Hoe schat Depestele Aalst, met nieuwkomer en international Simon Van de Voorde, in? Vorig jaar was Aalst derde. "Naast Van de Voorde hebben ze zich nog wat versterkt. Ze hebben met Seppe Van Hoyweghen wel een heel jonge passeur, dat kan hun misschien wat opbreken. Maar ik vind het heel leuk dat ze een jonge Belgische spelverdeler kansen geven. Veel topclubs doen dat niet meer. Je zal dan wel wedstrijden verliezen die je normaal niet verliest. Ik verwacht ze dus iets zwakker."

  spelers volleybalteam Roeselare

  Bekerwinnaar Roeselare (archief) klopte vorige week kampioen Maaseik in de Supercup.

  "Interessante, nieuwe competitieformule"

  We krijgen dit jaar een nieuwe competitieformule. Depestele legt uit: "Eerst speelt iedereen tegen elkaar en dan is er een formule waarbij 1 tegen 8 speelt, 2 tegen 7, 3 tegen 6 en 4 tegen 5. De winnaars daarvan spelen de play-offs met zijn vieren. De anderen spelen play-downs."

   

  "Het is dus wel de bedoeling dat je 4e of 5e wordt, want als je 6e, 7e of 8e wordt, kom je tegen de top 3 uit en dan is het heel moeilijk om in de play-offs te raken. Menen, Leuven en Achel moeten echt voor die 4e of 5e plaats gaan. Het wordt interessant."