"Bashir Abdi kan nog sneller dan in de marathon van Chicago"

  Bashir Abdi tijdens de marathon van Chicago.

  Bashir Abdi finishte als 5e in de marathon van Chicago.

  Bashir Abdi heeft zondag in de marathon van Chicago zijn eigen Belgisch record aan flarden gelopen: 49 sconden was hij sneller dan het vorige record. Hoe komt het dat Abdi zo snel liep en kan hij nog sneller? We vroegen het aan Sporza-atletiekcommentator Marc Willems.

  In Chicago liet Bashir Abdi 2u06'14" optekenen. Daarmee was hij bijna een minuut sneller dan zijn toptijd in de marathon van Londen. "Chicago staat bekend als een snel marathonparcours, hoewel niet het snelste. De omloop is vlak en omdat de atleten doorgaans in de binnenstad lopen heeft de wind van het Michiganmeer minder invloed", zegt Marc Willems.

   

  "De weersomstandigheden waren zondag overigens goed, bij de vrouwen werd immers een wereldrecord gelopen.  Het was koel, in tegenstelling tot vorige jaren toen de temperatuur soms opliep tot 23°C. Er stond ook weinig wind, toch altijd een onzekere factor in "The Windy City"."

   

  "Bashir Abdi was ongetwijfeld in topconditie, dat had hij een maand geleden al aangetoond tijdens een halve marathon in Newcastle.  Bovendien neemt hij de ervaring van zijn vorige twee marathons (Rotterdam 2018 en Londen 2019) mee."

   

  "Na afloop van de marathon van Londen in april 2019 was hij toch wat ontgoocheld dat hij niet onder 2u07 had gelopen. Tot de 40e kilometer zat hij toen op schema voor een nog snellere tijd, maar dan kwam hij de man met de hamer tegen. Wellicht heeft hij nu zijn tempo beter kunnen aanhouden."

  Bashir Abdi

  Bashir Abdi

  Kan het nog sneller?

  Bashir Abdi was in Chicago nog maar aan zijn 3e marathon toe. Is er nog veel ruimte voor progressie voor de 30-jarige Somalische Belg? "Ja", denkt Marc Willems. "Maar hij zal nu wel met kleinere stapjes vooruit gaan."

   

  "Er zijn stadsmarathons waar het laatste decennium steevast sneller gelopen werd dan in Chicago, denk maar aan Berlijn, Rotterdam, Amsterdam, Boston of Dubai. Wellicht valt daar nog wat tijdswinst te realiseren. Bashir Abdi zal ook nog leren uit deze ervaringen. Toptijden op de marathon komen er doorgaans pas mits heel wat ervaring."

   

  "In Chicago zakte het tempo tussen 20e en 30e kilometer. Tot halfweg was hij ongeveer een halve minuut sneller dan zijn schema van Londen, maar na 30 kilometer was hij plots een halve minuut trager. Dat kwam wellicht omdat hij tot 25 km samen bleef met Mo Farah, die vanaf dan wegzakte. De laatste 10 km is Abdi weer gaan versnellen. Met een gelijkmatiger tempo zit er dus een nog snellere tijd in."