"Ik geef Remco een 8 voor zijn seizoen" - "Dat zijn betere punten dan op school"

  Patrick Lefevere en Remco Evenepoel.

  Het eerste seizoen als profwielrenner zit erop voor Remco Evenepoel. De jonge renner van Deceuninck-Quick Step kan dus even ontspannen. Maar hij kijkt samen met zijn baas Patrick Lefevere toch ook al eens vooruit. "We zeggen niet "neen" tegen een grote ronde, maar ook niet "ja"."

  Remco Evenepoel en Patrick Lefevere, klikt dat eigenlijk een beetje? "We hebben wel dagelijks contact", vertelt Evenepoel. "En dan gaat het niet alleen over het wielrennen. Het is toch speciaal dat je zo'n verstandhouding hebt met je baas."

   

  Lefevere: "We zien elkaar niet veel tijdens het jaar. Ik heb 5 ploegleiders, verzorgers, dokters, ... Ik wil niemand voor de voeten lopen. Het is mijn taak om te zorgen dat er geld en materiaal is en om eventueel in te grijpen als het fout loopt. Maar het is Remco zijn eerste jaar, dus we zorgen er wel wat meer voor. Ik vind dat het ook mijn taak is om de mee-eters en de profiteurs weg te houden. Ik wil raad geven aan hem en zijn ouders."

   

  Zijn er moeilijke momenten geweest het afgelopen seizoen? "We wilden de lat niet te hoog leggen", vertelt Lefevere. "Alles lukte goed tot de Ronde van Romandië. Het was slecht weer, hij is gevallen, hij kende wat tegenslag, ... Daar heeft hij denk ik beseft dat het een grote stap was om prof te worden."

   

  "Zo wou hij bijvoorbeeld zijn tijdritten meteen met versnelling 58 rijden, zoals de meeste profs. Bij de junioren reed hij met 52. Je zag dat het niet werkte. Hij wist toen dat er nog zaken beter konden."

   

  Evenepoel: "Dat was inderdaad een heel slecht moment. Ik was mentaal en fysiek niet klaar. Dat hebben we daar beseft."

  In de Ronde van Romandië was ik mentaal en fysiek nog niet klaar voor de WorldTour.

  Remco Evenepoel

  "Ik zal niet gek worden als ik nooit de Tour win"

  Maar er kwamen natuurlijk ook veel mooie momenten in het eerste profjaar van Evenepoel. "Een cijfer? Dat moet je aan Patrick vragen." Lefevere: "Ik ben een strenge leraar, dus ik zou een 8 geven. Dat is toch goed? Als ik 9,5 zeg, wat kan hij dan nog verbeteren?" "Het is alleszins beter dan mijn punten op school", lacht Evenepoel.

   

  "Zijn tweede jaar zal ook moeilijk zijn", weet Lefevere. "Hij moet bevestigen. Maar paniek is een slechte raadgever, dus als er eens een moeilijke periode komt, zal hij er sterker uitkomen."

   

  "Ik zal anders pieken", weet Evenepoel. "De Olympische Spelen en het WK zijn twee unieke kansen. Daar krijg ik twee keer een parcours dat me zou moeten liggen. Maar het hangt ook af van de vorm van de dag, enzovoort. Er zijn koersen genoeg, maar met die twee doelen zit ik wel in mijn hoofd."

   

  Zal hij een grote ronde rijden? "De Spelen zijn zijn doel, dus we moeten kijken wat er daar bij kan", vindt Lefevere. "Hij is nog maar 20. Dus we zeggen niet "ja", maar ook niet "neen"." Evenepoel: "Het zal alleszins veeleer de Giro zijn dan de Vuelta."

   

  Wil de ploegleider Patrick Lefevere niet graag eens de Tour winnen? "Wij hopen dat het eens lukt, maar als ik stop zonder Tour-zege, dan zal dat niet op mijn graf staan. Ik zal niet gek worden als het niet gebeurt."

  Lefevere en Evenepoel in Sportweekend van 13/10: