• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Opvallend hoeveel mensen in voetbal WhatsApp gebruiken, niet alleen omdat het gratis is"

  "Anders dan Veljkovic, die alles vertelt, vertelt Bayat helemaal niets."

  Deze week is het een jaar geleden dat het grote voetbalschandaal rond spelersmakelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat uitbarstte. De eerste bekeerde zich tot spijtoptant, de tweede hield steeds de lippen op elkaar en is al maanden weer actief. "Veljkovic was veel meer huis-, tuin- en keukenklusser", klonk het maandag in De Tribune op Radio 1.

  "Politiediensten hebben capaciteit moeten bijkopen"

  Terwijl Dejan Veljkovic een deal sloot met het gerecht en binnenkort zijn vroegere job als spelersmakelaar weer wil opnemen, is het nog maar de vraag of het gerecht Mogi Bayat iets zal kunnen maken.

   

  "Ik laat mij uitleggen dat het zeer, zeer ingewikkeld is", vertelde Peter Vandenbempt deze week in De Tribune op Radio 1. "Anders dan Veljkovic, die alles vertelt, vertelt Bayat helemaal niets. Het is een onwaarschijnlijk kluwen, internationaal vertakt. Het is financiële spitstechnologie, want het is een bovenmatig intelligente man."

   

  "Bayat heeft gebruik gemaakt van al zijn kennis om alles te verstoppen. Ik liet mij zelfs vertellen dat ze er op de dag dat ze zijn hardware in beslag hebben genomen - want hij werkt enkel met telefoons - moeilijk in geslaagd zijn al het materiaal over te zetten naar de servers van de politiediensten."

   

  "Na 10 à 15 uur kregen ze plots een foutmelding door onvoldoende capaciteit. Ze hebben dus capaciteit moeten bijkopen om alle gegevens van Bayat alleen nog maar op hun computer te krijgen. Dus het zal niet gemakkelijk zijn."

  Bayat heeft gebruik gemaakt van al zijn kennis om alles te verstoppen.

  Peter Vandenbempt

  "Opvallend hoeveel mensen WhatsApp gebruiken"

  "Hij gebruikte ook altijd WhatsApp om te bellen", pikt studiogast Bart Lagae in. "Dat deed hij om de eenvoudige reden dat die boodschappen geëncrypteerd zijn en niet afgeluisterd kunnen worden. Dat maakt het voor de politiediensten heel moeilijk. Dejan Veljkovic was wat dat betreft misschien meer huis-, tuin- en keukenklusser."


  "Ik ga zeker niets insinueren, maar als men zich afvraagt waarom men al die jaren niets bij Moeskroen heeft gevonden, dan komt dat misschien omdat ze wel weten hoe ze het daar moeten aanpakken. KV Mechelen en Waasland-Beveren zijn op dat vlak iets amateuristischer te werk gegaan, denk ik dan."


  "Het is trouwens opvallend hoeveel mensen in de voetbalwereld nu met WhatsApp bellen", vult Vandenbempt aan. "Ook mensen die mij bellen voor onschuldige dingen. Mogelijk omdat het gratis is, maar ik denk het niet."


  "Als je dat als journalist aan de kaak stelt of daar iets van zegt, dan word je scheef bekeken omdat je een nestbevuiler bent. Iedereen wil weer overgaan tot de orde van de dag. Het is misschien financieel een beetje properder geworden en mensen zijn misschien wat voorzichtiger. Maar dat het nog altijd zijn gang gaat, dat denk ik wel."

  Bayat gebruikte ook altijd WhatsApp om de eenvoudige reden dat die boodschappen geëncrypteerd zijn en niet afgeluisterd kunnen worden.

  Bart Lagae

  Download de podcast van De Tribune