• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bart De Clercq rijdt zondag laatste koers: "Heb me er mentaal op voorbereid"

  Bart De Clercq

  De Clercq kwam na zijn heupprothese nooit meer aan zijn oude niveau toe.

  Bart De Clercq hangt na de Memorial Rik Van Steenbergen van zondag zijn fiets definitief aan de haak. "Ik nam die beslissing noodgedwongen want ik was graag nog wat langer profwielrenner geweest. De blessure aan mijn heup heeft er echter anders over geoordeeld."

  "Ik was graag nog langer profwielrenner geweest"

  De 33-jarige renner maakte eind 2017 de overstap van Lotto-Soudal naar Wanty-Groupe Gobert. Op 2 januari van 2018 sloeg het noodlot echter toe. De renner kwam op training zwaar ten val en brak zijn heup. Uiteindelijk kreeg De Clercq later een heupprothese maar kwam als renner nooit meer aan zijn oude niveau toe.

   

  "De Memorial Van Steenbergen wordt dus mijn afscheid. Ik nam die beslissing noodgedwongen, want ik was graag nog wat langer profwielrenner geweest. De blessure aan mijn heup heeft er echter anders over geoordeeld. Ik haalde mijn oude niveau niet meer en dus is het beter dat ik ermee kap. Ik heb me er al mentaal op voorbereid en kan het allemaal wel kaderen", geeft Bart De Clercq mee.

   

  "Ik mag terugblikken op een mooie loopbaan. Ik was geen veelwinnaar, noch een wereldtopper, maar ik heb mijn mannetje wel gestaan en heb enkele uitschieters laten optekenen zoals die etappezege in de Giro. Wat ik na zondag ga doen, is voor mij ook een open vraag. Ik heb tot op de dag van vandaag steeds de focus op het wielrennen gelegd en dat zal ik ook doen tot en met zondagavond. Ik heb wel al nagedacht waar ik naartoe wil."

   

  "Ploegleider wil ik sowieso niet worden. Het vele van huis weg zijn is niet echt mijn ding meer. Er liggen echter nog diverse pistes open in het wielrennen. Misschien qua trainer? Ik heb een masterdiploma lichamelijk opvoeding op zak en volg een trainerscursus. We zien wel, maar eerst de Memorial Rik Van Steenbergen afwerken. Een afscheid voor mijn fans", besluit De Clercq.

  De etappezege van De Clercq in de Giro.

  Eerste editie sinds 2012

  "De Memorial Rik Van Steenbergen komt terug thuis. We laten Aartselaar voor wat het is en trekken naar de Kempen. Arendonk is de geboorteplaats van wijlen Rik Van Steenbergen en in die contreien zal de wedstrijd worden afgewerkt. Wij willen zo de herinnering aan de ons in 2003 onttrokken wielerkampioen levend houden."


  "Na een afwezigheid van zeven lange jaren is er opnieuw een Memorial Rik Van Steenbergen en het is de bedoeling dat wij vertrokken zijn voor een heel lange periode", stelt organisator Ben Simons, die ook de Schaal Sels, de Antwerp Port Epic en de Sluitingsprijs Putte-Kappelen in zijn portefeuille heeft zitten.

   

  Er komen 17 ploegen aan de start, maar geen enkel uit de WorldTour. Tot en met 2012 werd de Memorial in en rond Aartselaar georganiseerd. De laatste winnaar was de Nederlander Theo Bos, die in 2012 naar de zege sprintte.